Közélet

Nem aratott osztatlan sikert Orbán Viktor

A Századvég Alapítvány szerint Orbán Viktor kormánya munkahelyteremtés iránti elkötelezettségét igyekezett középpontba helyezni csütörtökön véget ért konzultációsorozatán, míg a Political Capital (PC) úgy látja, a miniszterelnök a "kiüresített intézményes érdekegyeztetést" próbálta helyettesíteni.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője azt mondta, a miniszterelnök elsősorban a gazdasági élet szereplőivel, azon belül is a munkavállalókkal és a munkaadókkal kívánt találkozni, ami azt mutatja, hogy a kormányzat továbbra is a munka világát tartja politikája középpontjában, és ehhez gyűjt politikai szövetségeseket, illetve társadalmi támogatást.

A politológus szerint a kormányfő konzultációsorozata kifejezetten konfliktusmentes volt. Hangsúlyozta, hogy a kritikát megfogalmazó Demján Sándor, a VOSZ elnöke sem a kormány céljait, hanem két évvel ezelőtt tett vállalásait, mindenekelőtt a munkahelyteremtést kérte számon a kormányon. Mint mondta, ennek magyarázata az lehet, hogy az elmúlt két évben tovább mélyült az eurózóna válsága, ami a korábban gondoltnál nehezebb feladat elé állította a kabinetet.

Juhász Attila, a PC vezető elemzője ezzel szemben úgy gondolja, a kormányfő az egyeztetésekkel az általa kiüresített intézményes érdekegyeztetést igyekszik pótolni, megteremtve annak látszatát, hogy legalább az érdekszervezetek egy részével konzultál a kormány. Másfelől Orbán Viktor minden találkozó után igyekszik pozitív üzeneteket megfogalmazni egyes érdekcsoportoknak és a választóknak, még ha ez nem mindig sikerül is, mint például legutóbb a VOSZ-szal való találkozó után, ahol a miniszterelnök védekezésre kényszerült Demján Sándor kritikáival szemben - fejtette ki a PC munkatársa. Megjegyezte: a miniszterelnök üzeneteiből nem úgy tűnik, hogy fordulatra készülne gazdaság- és társadalompolitikájában. Bár a kedvezőtlen helyzettel láthatóan ő is tisztában van, továbbra is ragaszkodik a társadalmi különbségeket növelő, az üzleti környezetre nézve erősen kockázatos, a beruházásokat és a gazdasági növekedést teljesen visszavető megoldásokhoz, és hisz a sikerükben - fogalmazott Juhász Attila.

A konzultáció időzítésével összefüggésben Lánczi Tamás azt mondta, a nyári politikai uborkaszezon lehetőséget adott a kabinetnek arra, hogy viszonylag kis energiaráfordítással üzenhessen a nyilvánosságnak, és akár az éppen zajló gazdasági konzultációra is felhívja a figyelmet. Lánczi Tamás megjegyezte, az ugyancsak most folyó IMF/EU-tárgyalások sem lehetnek mellékesek, hiszen a magyar álláspontnak az IMF kéréseivel szembeni megvédését segítheti, ha a kabinetnek erős a társadalmi, gazdasági támogatottsága.

Juhász Attila ugyanezt úgy látja, hogy a kormány a szokásos "szabadságharcos" belpolitikai üzenetekkel próbálja ellensúlyozni az IMF/EU-tárgyalások hírét, de szerinte ezek inkább rontották, mint javították a megállapodás esélyét.

MTI-->

miniszterelnök Századvég Orbán Viktor konzultáció political capital
Kapcsolódó cikkek