Közélet

NZZ: Magyarország védi a koronáját - és állatait

A nemzeti szimbólumok megsértését tiltó törvényről és a Neo FM-re kiszabott büntetésről közölt jegyzetet a svájci Neue Zürcher Zeitung. A Libération pedig „Magyarországon a fasiszta múltat újrafogalmazza a jobboldal” címmel közölt budapesti riportot.

Magyarország védi a koronáját - és állatait címmel közölt jegyzetet az NZZ budapesti tudósítója. Az év elején életbe lépett új alaptörvény kezdi éreztetni első hatását - írta a tekintélyes liberális-konzervatív lap nemzetközi kiadásában Charles Ritterband. Egy, a Jobbik kezdeményezésére elfogadott és jövő július elsején életbe lépő törvény szerint a Szent Korona és más nemzeti szimbólumok megsértése egy évig terjedő börtönnel büntethető - állt a cikkben.

A lap szerint "ezek a jelképek a nagy többséggel kormányzó Fidesz államideológiájának sarokkövei". Hasonló törvények más országokban is vannak, de a nyugtalanító az, hogy éppen "a jobb szélen álló" Jobbik javaslatán alapszik - tette hozzá a szerző. "Úgy tűnik, mintha a Fidesz csökkenő támogatottságára figyelemmel megpróbálna az erősödő riválissal közös nevezőre jutni" - vélekedett.

A lap szerint "inkább furcsa" büntetést szabott ki nemrégen a Médiatanács a Neo FM rádióra, amelynek műsorvezetői egy szatirikus programban azzal viccelődtek, hogy "senkit sem zavarna", ha a pandák és a teknősök kihalnának. A tanács ezt nem találta viccesnek és pénzbírságot szabott ki, mert a rádió "nem töltötte be azt a szerepét, hogy a gyerekeknek példát mutasson" - írta az NZZ.

A fasiszta múltat újrafogalmazása

Magyarországon a fasiszta múltat újrafogalmazza a jobboldal címmel közölt szerdán egyoldalas budapesti riportot a Libération. A francia baloldali napilap szerint a "populista kormány rehabilitálja az 1920 és 1944 közötti tekintélyelvű és antiszemita időszakot". A szerző, Florence La Bruyere szerint Orbán Viktor a hatalomba való visszatérése óta nyugtalanítja Európát.  

A lap idézte Gerő András történészt, aki szerint nem a Fidesz szervezi a Horthy-kultuszt, de nem is ellenzi azt. Olyan hangulatot teremt, amely gondolatokat ébreszt emberekben, a lakosság pedig általában közömbös - hangsúlyozta a lap. 

A Libération részletesen ismertette az új alaptörvény preambulumát, amellyel szerinte a Fidesz újraírta a történelmet, valamint a Kossuth tér átrendezési tervét, amelynek kapcsán Gerő megjegyezte, hogy a nemzet, a kereszténység és az antikommunizmus a jobboldal identitásának összetevői, amelyekből az utóbbi nagyon mozgósító, de mivel Magyarországon nincsenek igazi kommunisták, a jobboldal a szobroknak esik neki.

külföldi lapok korona jobboldal NEO FM Magyarország fasizmus
Kapcsolódó cikkek