Közélet

Rakétateszt - Irán ismét Izraelt fenyegeti, emelkedett az olajár

Két nappal azután, hogy életbe lépett az EU olajembargója Iránnal szemben, az iszlám köztársaság bejelentette, hogy sikeresen tesztelt három, közepes hatótávolságú rakétáját, válaszul az állítólagos izraeli fenyegetésre.

Az iráni televízió tudósítása szerint három különböző rakétatípust teszteltek a hétvégén, köztük az 1 300 kilométeres hatótávolságú Shahab 3-at, amellyel az iszlamista állam állítása szerint elérheti Iránt. Teherán az ország ellen irányuló nyilatkozatokat nevezte meg okként, köztük az izraeli kormány kijelentését, amely szerint a katonai fellépés lehetőségét is megfontolják.

Az iráni hírügynökség egyúttal lehetőségnek nevezte az ország ellen az EU által kezdeményezett és július 1 óta érvényben lévő olajembargót, a Fars Reuters által idézett megfogalmazása szerint így fegyverként használhatják az olajat. Iráni képviselők egy csoportja hétfőn benyújtott egy javaslatot, amelyben kezdeményezték, hogy a hadsereg tartóztassa fel a Hormuzi-szoroson áthaladni szándékozó tankereket.

Ezzel a fenyegetéssel már korábban is élt Teherán, de a klerikális vezetők eddig nem támogatták az ötletet és most sem valószínű, hogy a képviselői indítványt megvalósítják. Ennek ellenére részben a fenyegetés, részben az Irán elleni embargó, részben a visszaeső olajkínálat miatt kora délután 86 dollár közelébe ugrott a nyersolaj ára a New York-i elektronikus kereskedésben. Az AP idézi a Goldman Sachs elemzését, amely szerint a várakozásokkal ellentétben nem omlott össze az olaj iránti kereslet. Az amerikai bankház meglátása szerint az iráni olaj kiesése összemérhető lesz a líbiai helyzettel, a nyersolaj ára pedig három hónapon belül 115 dollárra emelkedhet.

A feszültséget csak tovább növeli, hogy a New York Times megfogalmazása szerint az Egyesült Államok csöndesen mozgósítani kezdett a Perzsa-öbölben. A katonai jelenlét megerősítésével Washington felkészül egy esetleges Iráni elleni csapásra, illetve a Hormuzi-szoros elzárására is. Katonai szakértők szerint az akció defenzív jellegét mutatja, hogy a flotta megkétszerezte a térségben az aknaszedő hajók számát."Az üzenet: eszetekbe se jusson aknákkal lezárni a szorost vagy hadihajókat küldeni ellenünk" – fogalmazott a lapnak a védelmi minisztérium egyik illetékese.

Izrael rakéta olajár hormuzi-szoros Teherán Irán
Kapcsolódó cikkek