Közélet

Hogy lehet olcsóbb az iskolakezdés?

Sok család számára nem felhőtlen öröm az iskolakezdés, ugyanis az ilyenkor szokásos kiadások gyermekenként akár az 50 ezer forintot is meghaladhatják. Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatójának véleménye szerint érdemes tisztában lenni azzal, hogyan lehet csökkenteni a költségeket. A szakember részletesen elemezte a tudnivalókat.

Segíthet a munkaadó

A munkaadó saját döntése alapján iskolakezdési támogatásban részesítheti munkavállalóját. A juttatás 2012-ben történhet még a tavalyi rendszer szerint, ennek megfelelően: a munkaadó részére történő számla ellenében, utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával, amelyet akár webáruházban is használhatunk, természetben (terméket ad át a munkaadó a munkavállaló, illetőleg jogosult gyermeke részére).

A munkaadó 2013. január 1-jétől viszont már csak utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával (e-utalvány) nyújthatja a támogatást.

Az RSM DTM szerint a változás hátrányosan érintheti azokat a szülőket, akik a tankönyveket jövőre az iskolától szerzik be, amennyiben az iskolák nem tudják majd az utalványokat elfogadni. Azokat a kisebb vállalkozásokat is kedvezőtlenül érintheti a jövő évi változás, amelyek eddig jellemzően a munkavállaló által benyújtott számlák alapján nyújtották a támogatást.

Mikor és hányszor adható az iskolakezdési támogatás?

Az iskolakezdési támogatást az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban lehet igénybe venni. Ez tehát a 2012. szeptember 3-án  kezdődő oktatás esetében a 2012. július 4. és november 2. napja közötti időszakot jelenti. Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni. Kedvező változás 2013. január 1-jétől, hogy az iskolakezdési támogatás az iskolakezdést megelőző 60. naptól egészen év végéig juttatható lesz, azonban ez a kedvező rendelkezés idén még nem él.
 
Ki és milyen feltételekkel részesülhet iskolakezdési támogatásban?

Azok a munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos kiemelni a szülői vagy gyámjogosultságot a családi pótlékra, ezek nélkül ugyanis nem adható támogatás. Mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is nőhet. Ezen kívül támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Nem feltétlenül szükséges teljesíteni azt a feltételt, hogy az iskoláskorú gyermeknek magyarországi iskolát kell látogatnia ahhoz, hogy a támogatást a jogosultak igénybe tudják venni. Az EGT-tagállamban történő oktatási intézmény látogatása ugyanis nem zárja ki a juttatás lehetőségét.

 

beiskolázás spórolás isko megtakarítás a iskolakezdés
Kapcsolódó cikkek