Közélet

Martonyi: Magyarország elkötelezett Izrael biztonsága mellett

Martonyi János külügyminiszter csütörtökön New Yorkban megbeszélést folytatott palesztin kollégájával, Rijád al-Malkival. Magyarország értékeli, hogy a palesztin fél kész egyeztetni az Európai Unióval és tagországaival a közel-keleti helyzetről - tudatta a Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az ENSZ Közgyűlésének ülése alkalmával tartott találkozón Rijád al-Malki ismertette a néhány nappal korábban Izraelnek átadott palesztin javaslatcsomagot és hangsúlyozta, hogy kétoldalú megoldás szükséges a palesztin-izraeli konfliktus hosszú távú rendezéséhez.

A megbeszélésen érintették a várható kezdeményezést a palesztin státusszal kapcsolatban az ENSZ-ben - közölték. Hozzátették, a magyar és a palesztin külügyminiszter egyetértett abban, hogy csak a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások hozhatnak tartós megoldást.

Martonyi János jelezte, Magyarország értékeli, hogy a palesztin fél kész egyeztetni az Európai Unióval és tagországaival. Az uniós tagállamok külügyminiszterei intenzíven foglalkoznak a témával - emelték ki. Rámutattak, hogy Magyarország álláspontját és szavazási magatartását a későbbiekben a szövegtervezet ismeretében az uniós tagállamokkal egyeztetve fogalmazza meg.

A tárca közleményében felidézték, Martonyi János a találkozón hangsúlyozta, Magyarország érdeke, hogy méltányos és igazságos megoldás szülessen. Magyarország elkötelezett a tartós és igazságos közel-keleti béke, a szuverén, életképes és szomszédaival békében élő palesztin állam megalakítása, valamint Izrael biztonsága mellett - hangsúlyozták.

Martonyi János magyarországi látogatásra hívta meg palesztin kollégáját, és közölte, hogy a térségbe tervezett decemberi útján felkeresné a Palesztin Hatóságot is.

Martonyi palesztin Izrael béke Közel-Kelet
Kapcsolódó cikkek