Közélet

A nők nem bíznak a választások őszinteségében – Nálunk más a helyzet

A Gallup 125 országra kiterjedő felmérése szerint a nők kevésbé bíznak a politikai választások őszinteségében, mint a férfiak. A gender gap a magas jövedelmű országokban a legnagyobb. Magyarországon a nemzetközi átlaggal szemben a nők az optimistábbak, nem a férfiak – olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.

Világszerte a nők 46, a férfiak 48 százaléka bízik a nemzeti választások őszinteségében – derül ki a Gallup kutatásából. A 125 országra kiterjedő felmérés szerint a választásokba vetett bizalom a magas jövedelmű államokban a legnagyobb, de ugyanitt jellemző legnagyobb a különbség a férfiak és nők bizalmi szintje között is.

A Világbank által magas jövedelműnek minősített országokban a nők 53, a férfiak 61 százaléka bízik a választásokban. A legalacsonyabb jövedelmű államokban egyforma, 49 százalékos a bizalmi szint, míg az alsó-közép jövedelmű országokban 1 százalékos eltéréssel a nők 47, a férfiak 46 százaléka bízik. A legalacsonyabb mutatókat a felső-közép jövedelmű államokban mértek: a nők 35, a férfiak 37 százaléka adott hangot optimizmusának.

Regionálisan a legmagasabb bizalmi szintet Európában, a legalacsonyabbat a szovjet utódállamokban mérték, míg a nemek között a legnagyobb eltérést az amerikai kontinensen találták. Az adatok szerint Európában a nők 53, a férfiak 58 százaléka bízik a választások őszinteségében, míg a volt Szovjetunió területén a nők esetében ez a mutató 25, a férfiak esetében 26 százalékos.

Az amerikai kontinensen hat százalékpontos különbséggel a nők 37, a férfiak 43 százaléka bizonyult bizakodónak. Afrikában a két nem bizalmi szintje azonos (47 százalék), Ázsiában a férfiak (51 százalék), a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében a nők (45 százalék) bíznak egy százalékponttal nagyobb arányban.

A vizsgált országok között 14 olyan szerepelt, ahol a gender gap (a nemek közti eltérés) elérte, illetve meghaladta a 10 százalékpontot. Tíz ezek közül magas jövedelmű, hét pedig európai ország. Japán és Guatemala esetén 10-10, Tádzsikisztán, Ciprus és a Dominikai Köztársaság esetén 11, Dél-Korea, Brazília és Új-Zéland vonatkozásában 12 százalékpontos különbséget mértek a kutatók. Svédországban és Belgiumban a nők bizalmi szintje 14, Szlovénia, Franciaország és Portugália esetén 15, Málta vonatkozásában 16 százalékponttal alacsonyabb, mint a férfiaké.

A kutatás szerint azokban az országokban is a nők a bizalmatlanabbak, ahol az államforma teljesen demokratikus. Hollandiában és Finnországban például a nők 80 százaléka bízik a választásokban, de mutatószámuk még így is 8, illetve 7 százalékkal marad el a férfiak értékeitől.

A Gallup felmérése arra is rámutat, a nők bizalmi szintje nem áll kimutatható összefüggésben azzal, hogy nemük milyen arányban képviselteti magát az ország vezetésében. Svédországban, Hollandiában és Finnországban például, ahol tízből legalább négy kormányzati széket a nők birtokolnak, jelentős az eltérés a két nem között. Uruguay esetén szintén jelentős a gender gap, pedig ott csak tízből egy kormányzati pozíciót tölt be nő. Ezzel szemben Szingapúr és Botswana esetében alig van eltérés a nemek között, pedig az előbbi esetében tízből kettő, utóbbi esetében tízből kevesebb, mint egy a női kormánytagok aránya.

A választások őszinteségébe vetett bizalom Kambodzsában a legmagasabb, ráadásul a nők ott a legbizakodóbbak. Az ázsiai országban a nők 92, a férfiak 88 százaléka bizakodó. A legalacsonyabb mutatókat Haitin mérték, ahol a nők 7, a férfiak 12 százaléka adott hangot optimizmusnak.

Magyarország azon közel negyven állam sorába tartozik, ahol a nők a bizakodóbbak. Hazánkban hat százalékpontos különbséggel a nők 53, a férfiak 47 százaléka bízik a választásokban. A nők javára egyébként Angola (12 százalék) és Burkina Faso (14 százalék) esetében mérték a legnagyobb eltérést.

 

férfiak nők választás nemek
Kapcsolódó cikkek