Közélet

Falovat küldött Moszkva Grúziába?

Bidzina Ivanisvili, a választásokon győztes Grúz Álom párt vezetője szerint a grúz vállalkozóknak vissza kellene térniük Oroszországba.

A milliárdos szerint a grúz üzletemberek ugyanis még nincsenek olyan helyzetben, hogy az Egyesült Államokba vagy az Európai Unióba exportálhassák termékeiket, ha a grúziai termelés jelenlegi színvonalát figyelembe vesszük" - jelentette ki a Grúziában tartott legutóbbi parlamenti választás győztese szerdán.

Az ország fő problémája, hogy hiányoznak a jelentős termékek, pedig nem csupán az értékesítési piacnak, hanem az üzletkötés szempontjából lényeges termékeknek is jelentőségük van" - magyarázta a milliárdos a RIA Novosztyi jelentése szerint. Ivanisvili Grúz Álom elnevezésű mozgalma a szavazatok 55 százalékának elnyerésével győzött az október 1-jén tartott parlamenti választáson, a Mihail Szakasvili elnök vezette kormánypárttal szemben. Ivanisvili még a választási kampány előtt kijelentette, munkájában kiemelt fontosságú lesz a párbeszéd beindítása Moszkvával.

A Voice of Russia arra emlékeztet, hogy Ivanisvili a kilencvenes években Oroszországban gyűjtötte össze 6,4 milliárd dollárra tehető vagyonát, ráadásul tavaly jó áron sikerült értékesítenie orosz érdekeltségeit. A portál tudósítójának kérdésére, miszerint Moszkva irányítása alatt áll-e, Ivanisvili előbb oroszul majd grúz nyelven azt válaszolta: az elmúlt években 1,7 milliárd dollárnyi támogatást adott Grúziának, ha "ez azt jelenti, hogy a Kreml ügynöke vagyok, akkor a személyemben a Kreml Grúzia érdekeit képviseli".

A lap szerint Ivanisvili megpróbálja semleges terepre evezni az országot és egyúttal visszanyerni az orosz kapcsolat jelentette gazdasági előnyöket. Moszkva jelenleg a grúz kereskedelmi forgalom mindössze 4 százalékából részesül, holott Oroszország valaha Grúzia legfontosabb kereskedelmi partnere volt. Mint hogy már a WTO tagja, Oroszországnak fel kell számolnia minden egyoldalú kereskedelmi szankciót, vagyis a tagság elkendőzheti Moszkva normalizálási szándékát.

És bár az újonnan megválasztott grúz politikus hangsúlyozta, hogy országát a tagjává kívánja tenni, a Voice of Russia szerint ettől még megállapodást köthetnek Oroszországgal arról, hogy nem értenek egyet a szövetség szándékaival. Más kérdés, hogy a grúzok tudják: az orosz csapatok kevesebb mint egy óra alatt bevonulhatnak az országba és kettévághatják azt, ezért Ivanisvili szinte biztosan az Egyesült Államok támogatását kéri majd a Medvegyev-Putyin tengely ellensúlyozására. Erre utal, hogy lapértesülések szerint a választások előtt havi 600 ezer dollárt költött amerikai lobbistákra, a voksolást követő napon pedig két, a külpolitikai kapcsolatokért felelős szenátorral találkozott Tbilisziben.

Oroszország NATO Grúzia grúz ivanisvili
Kapcsolódó cikkek