Közélet

Soros: az unió felbomlása valós veszély!

Az Európai Uniót tartós recesszióba taszító "rémálomnak" nevezte Soros György az euróválságot az amerikai vállalatgazdasági szervezet, a National Association for Business Economics üzleti ebédjén tartott beszédében.

A befektetési alapkezelő szakember szavai szerint az euróválság "meghatározó hatással van a jelenlegi helyzetre, tartós felé taszítja az Európai Uniót és teljes mértékben önmagából fakad". Soros György úgy látja, hogy a "legkisebb ellenállás irányban mozduló" Németország csak a "szükséges minimumot" teszi meg az euróövezet egyben tartása érdekében, ami "nem elegendő az eladósodott országok talpra állításához". Emiatt egyre tágul a szakadék a hitelező és az adós országok között Európában. A recesszió kivédéséhez a világ jegybankjainak összehangolt akciójára lenne szükség - mondta.

Az euróövezet létrehozásának legnagyobb tévedése az a feltételezés volt, hogy a "kormányok kockázatmentesek" - mutatott rá Soros György. "Ezt az alapvető hibát eurókötvények kibocsátásával lehetne korrigálni, ami azonban politikailag elfogadhatatlanná vált Németországban" - mondta. "A felismerés már megszületett ugyan, hogy valami alapvető hiba van a rendszerben, de nincs meg rá az megfelelő eszköz, amivel ki lehetne javítani."

Az EU felbomlását "valós veszélynek" nevezte Soros György, egyúttal felszólította Németországot, hogy tetteiben is vállalja fel a közösségen belül de facto betöltött hegemón szerepét és ezzel együtt az eladósodott országok érdekeinek a képviseletét. Véleménye szerint a másik lehetőség az lenne, ha Németország elhagyná az euróövezetet, ami egy csapásra meg is oldaná a válságot.

A kínai gazdasági helyzetről szólva Soros György rámutatott, hogy az alkalmazott növekedési modell már elveszítette lendületét és megérett a változtatásra, melyben egyebek között nagyobb szerepet kellene kapnia a lakossági fogyasztásnak.

Soros euróválság
Kapcsolódó cikkek