Közélet

EHÖK: Megszűnhet a Szegedi Tudományegyetem a keretszámok miatt

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) szerint a felsőoktatási intézmény működését veszélyeztetheti a száz százalékban államilag finanszírozott képzési helyek jelentős csökkentése.

Az SZTE EHÖK MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint amennyiben véglegesek a sajtóban megjelent, 2013-ra vonatkozó felsőoktatási keretszámokról szóló információk, abban az esetben komoly esélye van annak, hogy bezárja kapuit a szegedi intézmény.

Népszavazást kezdeményez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért - jelentette be Nagy Dávid elnök csütörtökön Budapesten.

A hallgatói szervezet vezetője a Nemzetgazdasági Minisztérium előtti sajtótájékoztatón elmondta: további lépéseket is terveznek, az intézmények képviselőivel pénteken egyeztetnek, de jövő hétre már várhatóak megmozdulások.

Nagy Dávid a lehetséges lépések között említette nagyobb demonstrációk tartását, és a kisebb egyetemfoglalásokat is. A HÖOK elnöke kijelentette: követelik a tandíjmentes felsőoktatást, a röghöz kötés eltörlését, és a jövő évi keretszámok azonnali felülvizsgálatát.

Mint arról beszámoltunk, nem tárgyalt a kormány a rektorokkal arról az előterjesztésről, amely szerint mindössze 10 ezer diák tanulmányait finanszírozná teljesen az állam, de a Rektori Konferencia már a két héttel ezelőtti 33 ezret is kevesellte. Az intézményvezetők szerint ráadásul nem „fogy” Diákhitel 2, és nem vált be a részösztöndíj sem. A kormány összesen 74 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát – derül ki az MTI birtokába került, december 3-i keltezésű előterjesztésben. Bár ez az összlétszám nagyobb, mint az elmúlt években, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) javaslata szerint jövőre csupán 10 480-an tanulhatnának teljes ösztöndíjasként, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat.

Emellett 16 ezren mesterképzésben, 1300-an doktori képzésben tanulhatnának. Így a felsőoktatásban résztvevők több mint 80 százaléka fizetne az előterjesztés szerint. Az alig több mint 10 ezer fős teljes ösztöndíjas férőhely rendkívül alacsony szám, hozzávetőleg ötöde a korábbi években megszokott keretszámnak. Az anyagból kiderül: a kormány a felsőoktatási szakképzés esetében is kevesebb diákkal számol. Az anyag szerint fizetős lenne a gazdaságtudomány és a jog, prioritást élveznek viszont a műszaki, a természettudományi, és az egészségtudományi képzések.

szegedi egyetem keretszám felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek