Közélet

Kritikus lehet a kórházadósság mértéke

Soha nem volt olyan magas év elején a kórházak adósságállománya, mint az idén: becslések szerint 30 milliárdra rúg, és emiatt március végére akár kritikus helyzet is előállhat. Minimum félszáz egészségügyi intézménynek vannak kifizetetlen számlái.

A Magyar Kórházszövetség becslései szerint tavaly év végén nagyjából 60 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak az egészségügyi intézmények. A számítás valószínűleg nem áll messze a valóságtól, ugyanis még a Magyar Államkincstár adatai szerint is meghaladta a 43 milliárd forintot december végén a kórházak adósságállománya, márpedig hiába a törvényi előírás, a MÁK-nak nem minden költségvetési szerv, így nem is minden kórház szolgáltat adatot. A 2012. december 31-i állapotot tükröző listában is csak 48 egészségügyi intézmény szerepel.

Az maximum felét tudták rendezni az egészségügyi intézmények abból az összesen 27 milliárd forintból, amit 2012 végén az Egészségbiztosítási Alap „maradványából”, az úgynevezett kasszasöprést követően átutaltak nekik. A fennmaradó összeget azonban tovább görgetik maguk előtt, mert szemben az előző évek gyakorlatával, ezúttal egyetlen fillért sem kaptak kifejezetten adósságrendezésre.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ennek folytán soha nem látott szintű adóssággal kezdték az új évet az intézmények. Rácz Jenő azt mondta, az adósságállomány növekedéséből adódó gondok 2013-ban már az első negyedév végén jelentkezni fognak. A kényszernyugdíjazás mellett ezért az adósságteher csökkentésének abszolút elsőbbséget kell élveznie az egészségpolitikában – vélekedett.

A kórházakat képviselő érdekvédelmi szervezetek és a beszállítók már tavaly év végén kormányzati beavatkozást sürgettek az adósságok rendezése érdekében. Adósságkonszolidációra azonban nem került sor, az egyszeri juttatással a beszállítók kintlévőségeit legfeljebb a tavaly szeptemberi szintre sikerült leszorítani – jelezte az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A szövetség tagvállalatainak Rásky László becslései szerint most nagyjából 10 milliárd forint körüli összeggel tartoznak az egészségügyi intézmények. Közülük sokan ráadásul 400-500 nappal ezelőtt lejárt számlákat sem egyenlítettek még ki. Ennek egyik oka, hogy orvostechnikai cégből jóval több van, mint gyógyszer-nagykereskedőből, így az előbbiek közül könnyebben találnak a kórházak olyat, aki még hajlandó szállítani nekik.

A legnagyobb kórházi gyógyszerbeszállító, a Hungaropharma tavaly óta csak akkor szállít az adós kórházaknak, ha előre fizetnek, vagy ha életmentő készítményre van szükségük. Feller Antal, a cég vezérigazgatója állította: mindössze 10-15 olyan egészségügyi intézmény van ma Magyarországon, amelyik pontosan, határidőre fizeti a számláit.

Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke, Molnár Attila szerint a kórházak adóssága év végére általában egyhavi finanszírozási összegnek felel meg, ami egyértelművé teszi, hogy ennyi pénzre lenne szükség a helyzet tartós és megnyugtató rendezéséhez. „Nem titok, hogy miért képződik az adósságállomány: nem a teljes költséget, hanem egy átlagot ismerünk el, finanszírozunk” – ismerte el nemrég az egészségbiztosító főigazgatója, Selleiné Márki Mária.

kórházszövetség egészségügy kórházadósság
Kapcsolódó cikkek