Közélet

Nincs már elzárt település

Vasárnapra Veszprémben kiszabadították az utolsó elzárt települést, Páliháláspusztát is. Újra járható az M1, kamionstop van érvényben. Hatan meghaltak kihűlés miatt.

Vasárnapra már nem volt elzárt település az országban. Veszprém megyében ugyanis szombaton este kiszabadították az utolsó megközelíthetetlen falvat, Páliháláspusztát is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 24 alsóbbrendű mellékút felszabadításán dolgozott vasárnap reggel. Péntek késő délután még csaknem 200 járhatatlan út volt az ország 30 ezer kilométeres közúthálózatából. Vasárnapra Fejér megyében egy, Komárom-Esztergomban 14, Veszprém megyében három, Győr-Moson-Sopronban, Somogyban és Tolnában pedig egyaránt kettő-kettő út volt járhatatlan.

A rendőrség vasárnap hajnalban megnyitotta az M1-es autópályát Hegyeshalom irányában. Szombat éjjel az autópálya Győr felé vezető szakaszán még a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között dolgoztak az út járhatóvá tételén. Az M1-es Budapest felé vezető oldalán - rendőri felvezetéssel - a forgalom már korábban megindult.

A már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak, mivel a korábbi hófúvások és havazások nyomán Komárom-Esztergom megyében, valamint Sárbogárd és Marcali környékén jégbordásak, Veszprém térségében pedig hóbordásak a főutak. A mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak, Tolna és Fejér megyében, valamint Sárvár és Kiskunhalas tájékán pedig letaposott havasak a mellékutak. Az északkeleti területeken Nyékládháza térségében lefagyásoktól jeges, Debrecen térségében pedig letaposott havas mellékúti szakaszokra kell számítani. Sátoraljaújhely, Vásárosnamény és Mátészalka környékén jégbordás, Nyíregyháza körül pedig deres az alsóbbrendű utak burkolata.
A főutak ugyanakkor általában szárazak, a mellékutak Nógrád és Heves megyében, az Alföld nagy részén, a nyugati határszél közelében és Baranya megye déli felén szintén szárazak.

A hétvégére vonatkozó kamionstop vasárnap 22 óráig érvényben van – hívja fel a 7,5 tonna megengedett össztömegű és a veszélyes árut szállító közúti járművek vezetőinek figyelmét a rendőrség. A rendkívüli időjárási körülmények miatt az utak mellett leállított kamionok és járműszerelvények vezetői gépjárműveikhez visszatérve, azokkal az első pihenőhelyig közlekedhetnek.

Hat kihűléses haláleset jutott a rendőrség tudomására szombaton. Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két-két, Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megyében pedig egy-egy ember vesztette életét kihűlés miatt. A rendőrök az elmúlt 24 órában 24 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. Ezek közül nyolc súlyos, 16 könnyű sérüléssel végződött. A rendőrség az említett időszakban 138 embert fogott el, közülük 84-et bűncselekmény elkövetésén értek tetten. További 267 embert előállítottak, 47-et bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. Negyvennégy embert tiltott határátlépés miatt fogtak el.

Folyamatosan csökken az áram nélkül maradt települések száma, de hatvanhat településen egyáltalán vagy részben nincs áramszolgáltatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Takács Judit elmondta: az E.ON által szolgáltatott adatok alapján az üzemzavar több mint 35 ezer fogyasztói helyet érint, ami több mint tízezerrel kevesebb a szombat este közölt adatoknál. A helyreállítási munkálatok során előfordult, hogy az adott településre már visszakapcsolták az áramot, azonban a kisfeszültségű hálózat hibája miatt a lakosság mégsem volt ellátva. A megye valamennyi településen megoldották a vízellátás és a szennyvízelvezetés problémáit. Az összesen 83 melegedőhelyet 765-en keresték fel a rendkívüli időjárás kezdete óta és nyolc embernek volt szüksége elhelyezésre.

A Hatvan-Szolnok vonal kivételével a MÁV teljes hálózatán biztosított és kiszámítható volt szombat este a vonatközlekedés. Az említett vonalon néhány késő esti vonat jelentős, 60-90 perces késéssel közlekedik, mert egy Szolnokra tartó személyvonat elgázolt egy embert Jászberénynél. A hóborította területeken váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ezért egyes személyszállító vonatok 15-30 percet késhetnek.

áramellátás vasút rendőrség rendkívüli időjárás kamionstop havazás m1 közút MÁV
Kapcsolódó cikkek