Közélet

Normalizálódás: óriási torlódás az M1-esen

Óriási torlódás van este az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető részén, délután pedig még azt közölték, hogy normalizálódott a helyzet. Mínusz 15 fok is lehet hajnalra a hőmérséklet.

A szombat este fél nyolckor közzétett Útinform tájékoztatás szerint az M1-es sztrádán Budapest felé már végig lehet közlekedni, a korábbi lezárásokat feloldották, de az óriási torlódás miatt csak lépésben lehet haladni. Azonban az autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán sokkal rosszabb a helyzet, az M0-s autóúti csomóponttól az M19-es győri csomópontig továbbra is zárva van a sztráda, a forgalmat átterelik az 1-es főútra, de azon is lépésben araszol a forgalom.
Óriási a torlódás az M0-s autóúton az M1-es autópálya, illetve az 1-es főút felé vezető oldalon is. Több kilométeres a kocsisor, az M1-esre Hegyeshalom felé továbbra sem lehet felhajtani. Az M0-M1-csomópontban a kamionokat visszaforgatják az M7-es felé.

Az osztrák rendőrség azt közölte, hogy az esti órákban megindult a forgalom szombaton a hegyeshalmi határátkelő osztrák oldalán is, ahol előzőleg napközben mintegy 25 kilométeres kocsisor alakult ki.
Az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint szombaton nap közben a határ előtt az osztrák oldalon torlódás alakult ki az autópályán, mivel az M1-es autópályára délelőtt még nem hajthattak be a teherautók és ezért mindhárom sávot blokkolták a kamionok.

A személyautó-közlekedés délutánra normalizálódott, a teherautó-forgalom estére indult meg. A nap egy részében a határtól Pándorfaluig (Parndorf) állt a teherautósor. A személyautó-forgalmat először a golsi lehajtónál leterelték az A4-esről, délutánra azonban szabaddá tettek egy sávot a számukra.
A Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem szóvivőjének közlése szerint a kamionstopot délben oldották fel. Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint az osztrák oldalon a korlátozás feloldása után először szakaszosan engedték tovább a kamionokat.
  
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte, hogy nehezen járható, jégbordás szakaszokra lehet számítani a következő 12-24 órában az autópályákon, a fő- és mellékutakon is. A rendőrség arra kéri a gépjárművezetőket, hogy az évszaktól eltérő időjárási körülményekre tekintettel a megszokottnál körültekintőbben vezessenek. Elindulás előtt tájékozódjanak az időjárási és az útviszonyokról, kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, tájékoztatásait.

Délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom az M1-es autópályán – közölte Kossa György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos iparbiztonsági főfelügyelője. A forgalmat szakaszosan engedik rá a pályára. Kossa elmondta, hogy az autópálya bábolnai szakaszán 110 kilométer/órás szél fújt, mely 2,5 és 5 méteres hótorlaszokat emelt, emiatt mintegy 14 ezer ember került a hó fogságába, 4000 személykocsiban és 2700 teherautóban. Tatabánya felé 30, Győr felé 15 kilométeres sor alakult ki.
A mentési munkálatokban 2000-nél több hivatásos tűzoltó és ezernél több önkéntes, illetve a polgári védelem munkatársai vettek részt. A mentést két helikopter és két tank is segítette. A katasztrófavédelem a legkritikusabb helyszínre 20 melegedőbuszt vezényelt.

Kossa hozzátette, mindenkit orvoshoz tudtak juttatni, az M1-es pályán kialakult katasztrófahelyzetben senki nem sérült meg, nem történt haláleset. Szerinte a csütörtökön kezdődő ítéletidő a lakosságot nagymértékben felkészületlenül érte, annak ellenére, hogy a sajtóból előre lehetett tudni, hogy egy hidegfront érkezik, jelentős csapadékkal és rendkívüli erejű széllel.
Szombat délután mindenhol visszavonta a gyenge hófúvás miatt korábban kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Éjszaka foltokban zúzmarás köd képződhet. Hajnalra a hőmérséklet északkeleten helyenként megközelítheti a mínusz 15 fokot.

Vasárnap a Dunántúlon megerősödik a déli, délkeleti szél, az erősebb lökések a nyugati részeken lesznek, ahol azonban ekkor már nem borítja a felszínt hóréteg, így hófúvás nem várható. Vasárnapra már semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Húszezer embernek segített az elmúlt napok rendkívüli időjárásával összefüggésben csütörtök óta a Magyar Vöröskereszt kétszáz önkéntese és ötven munkatársa. Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom és Veszprém megye több településén, valamint Budapesten is segítséget nyújtottak a bajbajutott autósoknak, kamionosoknak, buszokon veszteglőknek és az ideiglenes befogadó állomásokon rekedt embereknek. Emellett az Osztrák Vöröskereszt csaknem 140 munkatársa és önkéntese is segítette a magyarok munkáját az M1-es autópálya kritikus szakaszain. A Magyar Vöröskereszt pénteken gyűjtést indított 1359-es adományvonalán. Minden hívó vagy sms-ben az ADOMANY szót elküldő 250 forinttal támogatja a vöröskereszt katasztrófa-készenléti és válaszadási munkáját.

katasztrófavédelem rendkívüli időjárás autópálya Útinform m1 vöröskereszt
Kapcsolódó cikkek