Közélet

A patikusok is elmennek az országból

Jelentősen szigorodik a gyógyszertári asszisztensek képzését meghatározó követelményrendszer – értesült a Világgazdaság. Ezzel nem csak a gyorstalpalókon végzett, de valódi szaktudást nem szerzett asszisztensek, hanem az állástalan patikusok száma is csökkenhet.

Érettségi és egészségügyi alkalmassági, valamint nagyjából 250 ezer forint kell mindössze hozzá, és egy év alatt – heti egynapos oktatással – ma számtalan helyen elvégezhető a gyógyszertári asszisztens OKJ-s képzés. Csak az utóbbi három esztendőben évente kétezren végeztek ezeken a képzéseken úgy, hogy összesen a tízezret sem éri el a foglalkoztatott gyógyszertári szakdolgozók száma. „Még mindig rengeteg embert képzünk drága pénzen munkanélkülinek” – jellemezte a helyzetet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh Zoltán szerint az adatok egyértelműen alátámasztják, hogy nincs szükség ennyi gyógyszertári asszisztensre, amit megerősít, hogy az utóbbi években végzettek közül rengetegen keresnek állást. Ennek az is az oka, hogy a szakasszisztens-képzés nem egységesített és nem megfelelő színvonalú, ahogy korábban a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke fogalmazott: „az asszisztensképző záróvizsgán résztvevők többsége soha nem készített kúpot, szuszpenziót, nem osztott port és nem olvasott receptet”.

Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa többek között ezért indított csaknem egy éve vizsgálatot, megállapítva, hogy csorbul az egészséghez fűződő és az egészségügyi ellátáshoz való alapvető jog. Fel is kérte szakminisztereket, hogy hangolják össze az egészségügyi asszisztensek képzését meghatározó jogszabályokat, és folyamatosan ellenőrizzék a szakképző helyeket. Úgy tudjuk, hogy az előbbi hamarosan megtörténik, mert jelentősen szigorodik a képzés követelményrendszere.
Az elképzelések szerint a mostaninál pontosabban meghatározzák az elméleti és gyakorlati képzés tartalmát, kötelező lesz a patikai gyakorlat megszerzése, és csak az jelentkezhet gyógyszertári szakasszisztens képzésre, aki gyógyszertári asszisztensként legalább egy évet dolgozott már patikában.

Ezzel elkerülhetővé válna, hogy a betegeket kellő szakismerettel nem rendelkező asszisztensek szolgálják ki, amire ma azért akad példa. Több gyógyszerész is azt mondta lapunknak, sok olyan gyógyszertár van, ahol csak a kötelező számú gyógyszerészt alkalmazzák, és költségtakarékosságból inkább gyorstalpalón végzett olcsóbb munkaerőt foglalkoztatnak.

Mivel – szemben a korábbi gyógyszertári törvénnyel – ma már nem csak egyetemi végzettséggel rendelkező gyógyszerész adhat ki gyógyszert, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a diplomás gyógyszerészeket is elérte a A Munkaügyi Központ adatai szerint jelenleg országszerte 78 patikus regisztrált álláskeresőként, a legtöbben, 17-en Budapesten szeretnének elhelyezkedni.

Eközben emelkedik, sőt tavaly csúcsot döntött az elvándorló gyógyszerészek száma is: míg 2007-ben még csak 19-en, 2012-ben már 65-en kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól.

A fiatalok nem panaszkodnak

Nettó 198–219 ezer forint – ennyit keresnek havonta a pályakezdő gyógyszerészek az Eduline szakportál felmérése szerint. A végzett hallgatók átlagosan egy–másfél hónap alatt találnak állást, hat–nyolc százalékuk próbál szerencsét külföldön. A Diplomás Pályakövetési Rendszer 2012-es felmérésében a 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben végzett hallgatók munkaerőpiaci tapasztalatait mérték fel. Pályakezdő munkanélküliségről csak a Pécsett végzettek számoltak be, de ott az általános orvosképzéstől nem különül el a gyógyszerészképzés, ezért nem tudni, kik nem találtak állást.


gyógyszertár patikus
Kapcsolódó cikkek