Közélet

Hárommilliárddal kevesebbet költött a HM szolgáltatói szerződésekre

Tavaly a Honvédségi Minisztériumnál a fenntartási és üzemeltetési költségek mintegy 778 millió forinttal csökkentek, a szolgáltatói szerződésekre 3,1 milliárddal költöttek kevesebbet. A környezetvédelem terén 7,5 milliárd forintot nyert el uniós finanszírozású projektekre a tárca.

A racionalizálási intézkedések eredményeként 2012-ben 3,14 milliárd forinttal csökkent a szolgáltatói szerződések költségigénye a Honvédelmi Minisztériumnál – közölte egy írásbeli kérdésre válaszolva Hende Csaba. A honvédelmi minisztert Juhász Ferenc az MSZP-s országgyűlési képviselő kérdezte arról, hogy 2012-ben mennyivel sikerült csökkenteni a fenntartásra, üzemeltetésre és őrzés-védelemre fordított költségeket? Az MSZP-s országgyűlési képviselő azt is firtatta, hogy milyen energetikai és környezetvédelmi fejlesztésekhez sikerült pályázati úton finanszírozást biztosítani tavaly?

A tárcavezető közölte, hogy 2012-ben a fenntartási és üzemeltetési költségek mintegy 778 millió forinttal csökkentek. Az élőerős őrzés-védelmi szolgáltatás területén tavaly összességében 137 millió forint költségcsökkenést értek el.

Hende leírta, hogy a alapú villamos energia. kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés tárgyú pályázaton az Európai Uniótól 100 százalékos, azaz 460, 584 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. Környezetvédelmi fejlesztések megvalósítása, üzemanyagbázisok és ''üzemanyagtöltő állomások területén feltárt szénhidrogén-szennyezések felszámolása érdekében a honvédelmi tárca 5 pályázatot nyújtott be és nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program szennyező területek
kármentesítése" pályázati konstrukcióban. A környezetvédelem területén elnyert 100 százalék finanszírozású öt jelentős környezeti kármentesítési projekt megvalósítási szakasza keretében felhasználható támogatás összege mintegy 5,2 milliárd forintot, melyből tavaly 1,615 milliárd forint támogatás felhasználása történt meg.

Jelenleg zajlik a Várpalotai lő- és gyakorlótér természet megőrzési feladataira irányuló Keleti-Bakony projekt mintegy 2,2 millió euró összköltséggel (2009-14-es időszakban), amelyből a támogatás összege 1,6 millió euró. A LIFE+ pályázat keretében további sikeres pályázat a Győr-Győrszentiváni lő- és gyakorlótér természetvédelmi kezelését célzó projekt, a kisalföldi meszes homokpuszta katonai használatú területeinek természetvédelmi célú helyreállítása és megőrzése (2010-2015) címmel. A nyertes pályázat összköltségvetése 1,74 millió euró, a támogatási összeg 1,26 millió euró.

A természetvédelmi projektekben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben a Táborfalva lő- gyakorlótér természet-megőrzési feladatainak megvalósítását célzó nyertes projekt megvalósítására 2012 . és 2016. között kerül sor,  hozzávetőlegesen 2,7 millió összköltséggel (2 millió euró támogatással).

A környezetvédelem terén megvalósuló, elnyert, EU finanszírozású projektek értéke mindösszesen 7,5 milliárd forint. A természetvédelmi oItalom alatt álló területek ökológiai állapotának megőrzését szolgálják a tárca LIFE+ projektjei a várpalotai, a győriszentiváni és a táborfalvai lő- gyakorlótereken. A HM vagyonkezelésű lő- és gyakorlótereken végrehajtott természet megőrzési feladatok közé sorolhatók a már meglévő NATURA 2000 kezelési fenntartási tervek (Győr, Várpalota, Táborfalva, Hajdúhadház, Hódmezővásárhely lő- és gyakorlóterek) aktualizálása, mind a természetvédelmi, mind a kiképzési feladatok, előírások, valamint katonai használati ''igények vonatkozásában.

Várpalota környezetvédelem gyakorlótér őrzés-védelem Juhász Ferenc hende csaba unió villamos energia honvédelmi miniszter Hajdúhadház Győr Hódmezővásárhely lőtér Táborfalva fenntartási költségek Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Honvédségi Minisztérium biometán Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program NATURA 2000. LIFE+ szolgáltatói szerződés
Kapcsolódó cikkek