Közélet

Az evangélikus lelkészek viszik ki a hittantankönyveket a diákoknak

A reformátusok még nem látják tisztán, hogyan kapják meg a református hittant választó diákok a tankönyveiket: az állami tankönyvellátónak, vagy a református egyháznak kell-e majd kivinni azokat az iskolába. Az evangélikus egyház a saját kezébe veszi a megoldást: hittanoktatóik az első óra után viszik ki majd az adott létszámnak megfelelően a szükséges könyveket. Az oktatási államtitkárság szerint rendeződni fog a hittantankönyvek ügye szeptemberre.

„Nemcsak a hittanoktatók finanszírozásának kérdésében, de a hittantankönyvek diákhoz jutásában sem látunk még tisztán" – mondta lapunknak a legutóbbi, a hittannal kapcsolatos augusztus 13-i kormányzati-egyházi egyeztetése után lapunknak a Magyarországi Református Egyház Zsinatának oktatásügyi irodájának vezetője. Papp Kornél szerint a tankönyvrendelésben az okoz gondot, hogy nem minden iskolánál állították le a rendelést a kormányzat felszólításra május 15-i határidővel, mivel egyesek valamivel korábban már leadták azt a tankönyvellátónak. Így nem lehet tudni, hogy az ő esetükben megérkeznek-e majd a tankönyvek az iskolákba. Papp szerint ígéretek vannak arra, hogy az elsősök ingyen jutnak hozzá a többi tankönyhöz hasonlóan a hittantankönyvhöz is, de erről hiányolja az írásos megállapodást.

Felszólították a református egyházközösségeket, hogy látogassanak el az állami iskolába, és érdeklődjenek arról, hogy megrendelték-e a tankönyveket. Ahol erre nem került sor, ott felkérik az iskolákat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a református pedagógia intézettől a pótlások miatt.

„Mi úgy tartjuk, hogy az egyháznak kell magára vállalnia a hittantankönyvek célba juttatását a központi ellátás helyett" – mondta lapunknak  a Magyar Evangélikus Egyház Országos Irodaigazgatója. Kákay István szerint erre megfelelő alkalom lesz majd az első óra szeptemberben, ahol az oktató kiviszi magával a hittantankönyveket a létszámnak megfelelően.

„A tankönyvek ügyét rendezni fogja a jogszabály, az idei tanév átmeneti nehézségeit is igyekszünk kezelni" – közölte lapunkkal a köznevelésért felelős államtitkárság. Korábban azt is közölték, hogy az egyház által szervezett hit- és erkölcstan megszervezésének feltételei már régóta ismertek. Korábban  a kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa államtitkár azt nyilatkozta, hogy a hittantankönyveket az egyházak biztosítják, állami támogatással. Szeptembertől erkölcstant vagy hit- és erkölcstant minden 1. és 5. évfolyamos diák tanul majd kötelező jelleggel, felmenő rendszerben.

Kákay István Magyar Evangélikus Egyház köznevelésért felelős államtitkár hittan rendelés Papp Kornél hittantankönyv Magyarországi Református Egyház Zsinata Hoffmann Rózsa
Kapcsolódó cikkek