Közélet

Gázrobbanás Óbudán: Tovább omlik az épület

Robbanás történt a III. kerületben, a Pacsirtamező és Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban. A hírek szerint házrobbanás következett be. A ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott.

14:03

Az önkormányzat szerdán a honlapján közölte, hogy 28 500 forint támogatást adnak a hajnali robbanásban érintett lakóknak, egy nagyobb támogatási összeg folyósítása érdekében pedig csütörtökre összehívják a kerület Egészségügyi, Szociális és Lakásgazdálkodási Bizottságát. A robbanás károsultjainak ügyét soron kívül intézik.

A tájékoztatás szerint a károsultak között két gyermekes család is van. Nekik rendkívüli gyermekvédelmi támogatást is nyújthat az önkormányzat, aminek összege egygyermekes család esetén 42 750 forint. Ezt azonnal megkaphatják az érintett családok.

12:23


A Hunor mentőcsapat tagjai megkezdték az óbudai házrobbanásban eltűnt két ember keresését szerda délben - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A bontási munkák megkezdése miatt biztonsági okokból lezárták a Pacsirtamező utcát.

Korábban nehezítette a mentési munkálatokat, hogy az épületet csak gépekkel lehetett megközelíteni az időről időre utcára omló épületrészek miatt. A romos épületbe a Hunor mentőcsapat tagjain kívül már a tűzoltók is bejutottak. A Hunor mentőcsapat 25 tagja három keresőkutyával és speciális műszerekkel érkezett a helyszínre.

Szerda hajnalban feltehetőleg gázrobbanás történt a III. kerületi Tímár utca egyik házában. A robbanásban a ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott. A mentők egy súlyos sérültet vittek el a helyszínről.

11:00

A szakemberek egyelőre nem tudják megközelíteni a szerda hajnalban felrobbant, életveszélyessé nyilvánított óbudai épületet, mert az tovább omlik - számolt be az MTI tudósítója a helyszínről. A Tímár utcai házról időről időre újabb épületrészek, törmelékhalmok zuhannak le hatalmas porfelhőt keltve, ezért a tűzoltók, és az időközben a helyszínre érkező Hunor mentőcsapat tagjai sem tudják megközelíteni.

A szakemberek jelenleg gépekkel próbálják a ház instabil szerkezeti elemeit eltávolítani. Azt továbbra sem tudni, hogy az épületben lakó két idős ember a robbanás idején a házban tartózkodott-e.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel azt közölte, egy fiatalember szenvedett súlyos sérüléseket a házrobbanásban; a férfi a vállán, a karján és a fején sérült meg, feltehetőleg a ráomló törmeléktől.

9:44

Bevetik a Hunor mentőcsapat egyik egységét az óbudai házrobbanásban eltűnt két ember keresésére - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán az MTI-vel. Hajdu Márton elmondta, a kutató-mentő csapat már úton van, feladatuk a helyszín felderítése. Keresőkutyákat is visznek magukkal.

A Hunor mentőcsapatot azért veti be az OKF, mert továbbra sem találják azt a két embert, aki abban a III. kerületi, Tímár utcai épületben lakik, ahol szerda hajnalban feltehetőleg gázrobbanás történt. A robbanásban a ház legfelső két szintje gyakorlatilag leomlott. A mentők egy súlyos sérültet vittek el a helyszínről.

9:03

Ferenczi Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője a távirati irodának elmondta, egy többemeletes épület legfelső szintjén következett be a robbanás. A fővárosi tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, mentésre is szükség volt.

A házból 22 embert kellett kimenekíteni, egy sérültet kórházba szállítottak a mentők, egy csecsemőt pedig a helyszínen láttak el füstmérgezés gyanújával.

A robbanás következtében az épület harmadik szintje és a fölötte lévő tetőtér is leomlott. Az a lakás, ahol a robbanás történt, nehezen kutatható át, mert az omlás a tűzoltók életét is veszélyezteti.

Az épületből 15 embert kellett kikísérni, egy sérültet kórházba szállítottak a mentők, egyet pedig a helyszínen láttak el. A helyszín átvizsgálása még zajlik, ezért egyelőre nem tudni, hogy a lakásban, amelyben a robbanás történt, tartózkodott-e valaki - mondta a hivatalvezető.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az épület előtti utcát, illetve az ott parkoló gépkocsikat törmelék, leszakadt födémszerkezeti elemek borítják. Az éjjel két órakor bekövetkezett robbanást követően még 7 órakor is por szállt a környéken, amely a környező utcákban parkoló gépkocsikat is beborította. Az épületből hatalmas, helyenként több mázsás szerkezeti elemek lógnak az utca fölé. A kémények, tetőszerkezeti elemek szabadon állnak.

A katasztrófavédelem szakemberei továbbra sem találják azt a két embert, aki abban a III. kerületi, Tímár utcai épületben lakik, ahol szerda hajnalban feltehetőleg gázrobbanás történt - közölte az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Veres Péter elmondta, egyelőre még azt sem tudni, hogy a robbanás idején otthon voltak-e a ház legfelső szintjén lakók, akiket most keresnek. Közölte, a szakemberek jelenleg az épület visszabontásához készülődnek. Elmondta, a statikus előzetes véleménye szerint jelenleg a teljes épület életveszélyes, de még további vizsgálatokra van szükség.

gázrobbanás robbanás óbuda
Kapcsolódó cikkek