Közélet

Létszámgondban a hittanoktatás

Egy-két nagy egyház tud majd hittant oktatni az iskolák többségében, mivel a kisebb felekezetek csak nagyon kevés helyen tudnak 12 fős csoportokat szervezni, amelyeket teljes költségen finanszíroz az állam.

„Az erkölcstan helyett választható hittanoktatással a legnagyobb egyházakon kívül a kisebb gyülekezetek nem fognak tudni sok helyen élni, így zömében továbbra is a gyülekezetben tudjnak majd hittant tanítani” – mondta lapunknak a Magyar Evangélikus Egyház Országos Irodaigazgatója. Kákay István szerint így az eddig megszokott módon a több iskolába járó gyerekek szombaton vagy vasárnap az egyház szervezésében tanítanak hittant a templomban vagy gyülekezeti teremben, bár az iskolai keretben, tanmenettel, kerettantervvel, tankönyvvel jobban működhetne, mivel az iskolákban könnyebb elérni a gyermekeket.

Az evangélikus egyház szórvány helyzetéből fakadóan az összesen több ezer gyerekből (a diákok 2-2,5 százaléka) a legtöbb helyen átlagban 2-3 gyerek jelentkezett hittanoktatásra, amely szeptembertől felmenő rendszerben indul az általános iskolák első és ötödikes osztályaiban.

Az állam a 12 fős csoportlétszámmal fog finanszírozni egy órát teljes összegben 36 tanítási héten keresztül heti egy órát az iskolákban szokásos óradíjért (ez mintegy 3200 forint). A gyülekezeti hitoktatást egyharmadával kevesebbért támogatja az állam. Kákay szerint 4-5 helyen tudják elérni egy osztályban a 12 fős létszámot, s ez még nagyobb problémát fog jelenteni a még kisebb egyházaknak, például az adventistáknak, a baptistáknak vagy az unitáriusoknak.

A kisebb csoportok finanszírozása 5-6 szorosát jelentené az állami támogatásnak, amit százmilliós nagyságrendű összeg. Erre az evangélikusoknak nincs pénze. Kákay szerint nincs is realitása az 1-2 gyerekből álló csoportok finanszírozására. Az oktatási államtitkárság nyitott a csoportok összevonására az iskolákban, vagy a településeken, de ennek gyakran technikai akadályai vannak, ilyen lenne például az elsősök utaztatása egy másik intézménybe. Sok helyen így valószínűleg a lelkészek fogják elvállalni töredék óradíjért vagy térítés nélkül a tanítást, mivel teljes állású hitoktatót nehéz lesz majd találni. Később a felmenő rendszerben talán már több évfolyamot is össze lehet vonni.

„Továbbra sem látunk tisztábban a hittan oktatás finanszírozásának kérdésében” – mondta lapunknak a Magyarországi Református Egyház Zsinatának oktatásügyi irodájának vezetője. Papp Kornél szerint ez röviddel a tanévkezdés előtt több, mint bosszantó. Hiányolta, hogy még most sem közölték az egyházakkal, mennyien jelentkeztek a hittanoktatásra, így esetleg olyan helyeken sem tudják megszervezni az okatást, ahol szerették volna. Az elsősöknél mintegy 12500-an jelentkeztek református hittanra.

Azonban a katolikus után a második legnagyobb történelmi egyháznak is gondot jelent, hogy 12 fős csoportokat hozzanak létre, amikor is érvényesülhet szerintük az egyenlő finanszírozás elve. A református egyház azt szeretné, ha a minimum létszámot 7 főben állapítanák meg. A kisebb csoportokban ingyenmunkával biztosíthatják majd a hittant, mivel a legtöbb esetben nem tudnak erre pedagógust alkalmazni, mert nem tudnak biztos egzisztenciát nyújtani számukra.


A Klik adatokat ad az egyházaknak
„Az egyházakkal a hittan kérdésében folyamatosan egyeztetünk, legutóbb augusztus 13-án volt egy rövid megbeszélés, feltehetően nem az utolsó” – közölte lapunkkal a köznevelésért felelős államtitkárság. Az államtitkárság szerint az egyházak belső kommunikációján múlik, hogy adatokhoz jussanak az egyes egyházközségekben a jelentkezőkről. Megegyezés született arról, hogy a tárca a Klebelsberg Kunó Intérményfenntartón (Klik) keresztül minden rendelkezésére álló információval segíti az egyházak szervező munkáját. A 12 fős csoportlétszám elvi csoportlétszámot jelent, ami a finanszírozás szempontjából létezik, egyébként bármilyen létszámmal szervezhető csoport.

oktatás iskola hittan egyház
Kapcsolódó cikkek