Közélet

Civilek szerint a Normafa-beruházás veszélyezteti a terület természeti értékeit

Civil környezetvédő szervezetek szerint a Normafa-beruházás veszélyezteti a terület természeti értékeit - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint környezet- és természetvédő civil szervezetek - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Budakörnyéki Natúrpark, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Greenpeace, a Védegylet és a WWF - közös szakértői anyagot készítettek a Normafa-beruházás várható természeti hatásairól.

Ennek alapján a szervezetek felhívják a figyelmet, hogy a tervezet nemcsak jelentős természeti kockázatot jelent, hanem magyar és európai uniós jogszabályokat is sért.

Magyarország EU-tagságának egyik alapfeltétele volt a csatlakozás az európai természetvédelmi területeket magába foglaló Natura 2000 hálózathoz. A Normafán tervezett komplex szabadidőközponttal ismét egy uniós védettséggel rendelkező élőhelyet veszélyeztetnek, a győri Audi-beruházás kapcsán megsemmisült Natura 2000 terület után - mutat rá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A Budai Tájvédelmi Körzet részét képező Normafa és környéke a biológiai sokféleség egyik utolsó bástyája a fővárosban, amely országos viszonylatban is egyedülálló. Az ország középső részén ez az egyik legértékesebb természetes, illetve természetközeli élőhely-együttes, amely hazai és európai viszonylatban is kiemelt jelentőségű - mutatnak rá.

A tervezett Normafa-beruházás megvalósulása esetén pótolhatatlan természeti értékek, védett és fokozottan védett állat- és növényfajok kerülnek közvetlen veszélybe -állítják a szervezetek.

A közleményben megfogalmazzák: nem állja meg a helyét az az érvrendszer sem, amely az alpesi síközpontokkal való összehasonlításra épít. Az alpesi sípályák és a Normafa között az egyik alapvető különbség, hogy előbbiek nagy kiterjedésű természetes vagy természetközeli területekbe ékelődve találhatók, így a síelés céljából intenzíven használt terület élővilágának megújulása a környező területekről biztosított. A rendkívül kis kiterjedésű, speciális mikroklímával rendelkező Normafa esetében azonban a növény- és állatvilágnak nincs honnan pótlódnia, így e ritka életközösség megmaradása a projekt megvalósulása esetén erősen kérdésessé válik.

A civil szervezetek a Normafán jelentkező szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos igények kielégítésére olyan természetbarát fejlesztési tervek megvalósítását javasolják - különös tekintettel a környezeti nevelésre -, amelyek nem veszélyeztetik a természeti örökség hosszú távú fennmaradását. Javasolják továbbá, hogy a Normafa fejlesztésére szánt összegből az állam a már létező és gazdaságosabban, környezetbarátabb módon működtethető síközpontok fejlesztését támogassa.

Normafa
Kapcsolódó cikkek