Közélet

Szervezkedésre biztatott Orbán beszédében

Mi mindannyian inkább élni szeretünk a szabadságban, mintsem meghalni érte – mondta Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében a Hősök terén. Aki fegyvert fog, a halállal is szembe néz, és ha nem is éli túl, akkor is lehet a tettének hozadéka – tette hozzá.

A miniszterelnök az 1956 őszén fellázadt és megölt fiatalokra emlékezett beszédében, méltatta a szabadságharcban elesett és megsérült áldozatokat, a később bebörtönzött, integrált politikai üldözötteket. Orbán szerint a szocialista időszakban miattuk járhattak emelt fővel a magyarok, mert volt kikre emlékezni.
Orbán emlékeztetett arra, hogy a XX. században háromszor ráztuk le a szocializmust, először 1919-ben, majd 1956-ban, végül 1990-ben. Azok a magyarok vetettek véget a gulyáskommunizmusnak, akik úgy gondolták, nem futhat el egy egész ország, akik itt maradtak 1956 után. Az 1956-os forradalmárok gyerekeikkel, unokáikkal együtt egyetlen látomásos év alatt őrölték fel a kommunistákat – emlékezett vissza a miniszterelnök. Orbán beszédében megemlékezett az 1956-os mártírok újratemetéséről és az orosz katonák kivonulásáról is.


A végzet akkor ér utol minket, ha nem teszünk semmit – mondta Orbán. A magyar hős nem aggódik a sors miatt, hanem cselekszik. A miniszterelnök szerint 1956-ot és 1848-at nem azért ünnepeljük, mert győztünk, hanem azért, mert a sors ellen fel mertünk lépni.
A jövőről szólva Orbán szerint a legfontosabb, hogy tisztán kell látnunk. A magyar sorsnak nem csak hősei, de árulói is voltak, a forradalmakat külföldről verték le – emlékeztetett. 2006-ban ezekben a napokban puskákkal vadásztak a békés tüntetőkre – mondta. Mindez azért volt, mert azok kezében volt a hatalom, akik gátlástalanul felhasználták az erőszakszervezeteket. Orbán szerint a volt kormány ma is a tömegbe lövetne, jó esetben csak gumilövedékkel, csak azért nem teszik, mert már nincs hatalmuk. Orbán szerint a volt kommunisták adták a spekulánsok kezére az országot. A miniszterelnök szerint a volt kommunisták még most is szervezkednek, hogy átmentsék a hatalmukat.

 
2010 óta nagy dolgok történtek Magyarországon. Olyan döntéseket hoztunk, amelyektől senkitől sem kértünk engedélyt, sőt a világ ellenére hoztuk meg azokat – mondta. Világnemzet lettünk, nem leszünk többé foglyai a pénzpiacoknak, a bankokra nagyobb terhet róttunk, segély helyett munkára ösztönöztük az embereket – sorolta fel az utóbbi évek néhány döntését. Orbán hangsúlyozta: az akarják, hogy ne vehessék el újra a nyugdíjat, a gyedet, ne adósíthassák el az országot, ne szolgáltassák ki az országot a spekulánsoknak. Látják viszont, hogy ismét szervezkednek ellenük azok, akik tönkretették az országot. A békemenet békét akar, de a béke nem azonos a baleksággal és a tétlenséggel, ezért jól tették, amikor visszaverték a gyarmatosítási kísérleteket.

 
Orbán figyelmeztetett: le fogják leplezni a csalásokat, trükköket. Nem elegendőek az eredmények, a biztató felmérések. „Más országban talán elég lenne, de itt nem. Jól ismerjük a saját fajtánkat, szeretnénk látni azt a kormányt, amivel mi meg vagyunk elégedve” – mondta. Arra biztatta a hallgatóságot, hogy szerveződjön, kapcsolódjon, készülődjön a kampányra azért, hogy befejezhessék, amit 1956-ban elkezdtek, vagyis a szabadságot. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – szokás szerint így fejezte be.

szabadság 1956 megemlékezés kampány
Kapcsolódó cikkek