Közélet

Jövőre kapnak cafeteriát a tanárok

2014-ben kapnak cafeteriát a tanárok, melynek mértéke egyelőre még nem ismert. Ezenfelül azok a tanárok is megkapják béren kívüli juttatásukat az egész 2013. évre visszamenőlegesen, akik a korábbi munkáltatójuktól, főként az önkormányzatoktól kaptak cafeteriát, de csak augusztusig kompenzálták őket.

A munkáltató a mindenkori költségvetésének függvényében biztosít béren kívüli juttatást a közalkalmazott részére, amiről a felek minden évben külön tárgyalást folytatnak – áll a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által aláírt kollektív szerződésben. A PSZ ma jelentette be a dokumentum aláírását. Galló Istvánné, a PSZ elnöke lapunknak a kollektív szerződés legjelentősebb eredményei közé sorolta – a dokumentum létrejött mellett – a túlmunka túlóradíjakban való elismerését és azt, hogy jövőre béren kívüli juttatást adnak a tanároknak. A PSZ elnöke nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy mekkora cafeteriát kaphatnak a tanárok, mivel ez mindig a Klik adott évi költségvetésétől függ majd. Egyes információk szerint azonban jövő évre már terveztek erre forrást a Klik büdzséjében. Korábban a szakszervezetek azt szerették volna elérni, hogy a tanárok ugyannyit cafeteriát kapjanak, mint a szintén közalkalmazottként dolgozó köztisztviselők, azaz évi 200 ezer forintot. Ez mintegy 160 ezer pedagógust számolva mintegy 32 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek.

Gallóné azt is elmondta lapunknak, hogy azok, akik ebben az évben cafeteriát kaptak, azok visszamenőleg megkapják a teljes évre béren kívüli juttatásukat.  Korábban, amíg az iskolák fenntartói például az önkormányzatok voltak, a fenntartók maguk dönthették el, hogy adnak-e cafeteriát, vagy sem az iskolákban dolgozóknak. Az oktatási államtitkárság korábban az igazságosságot hangoztatva azt mondta, hogy azonos munkáért nem lehetnek különböző bérek, juttatások, ezért egységesen minden tanár számára megszűntették a cafeteriát az idén. Korábban minden egyes fenntartóval, zömével az önkormányzatokkal kötöttek kollektív szerződést a pedagógusok, amelyek az idén december 31-ig érvényesek voltak, így ahol cafeteriát tartalmazott a dokumentum, ott elvileg az év végéig járt volna. Miután egységesen megszűntették a cafeteriát idén a tanároknak, végül augusztusig kompenzálták azokat, akik korábban kaptak. Azok a tanárok, akik az önkormányzatoktól idén nem kaptak cafeteriát, azok sem a nyári kompenzációban nem részesültek, sem pedig majd az év végén nem kapnak ilyen juttatást visszamenőlegesen.

Korábban megírtuk, hogy a cafeteria piac egyes szereplői arra számítanak és azért lobbiznak, hogy jövőre lesz még olyan nagy létszámot foglalkoztató szektor, amelyet bevonnak a béren kívüli juttatások rendszerébe. Egyes pénztárszolgáltatók például abban bíztak, hogy az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója, a Klik is ad majd cafeteriát jövőre a mintegy 160 ezer pedagógusnak.

A tanév kollektív szerződés nélkül indult el, melyet július 31-ig kellett volna tető alá hozni, a szükséges jogszabályok azonban csak augusztus végén készültek el, s utána kezdődtek el a tárgyalások.

cafateria tanárok
Kapcsolódó cikkek