Közélet

Így számolnak át öt óra alatt 88 ezer levélszavazatot

A magyar választási rendszerben nem volt még arra példa, hogy elektronikus úton számolják a szavazatokat. A Nemzeti Választási Irodában már több tucat alkalmazott dolgozik azon, hogy 5 óra alatt sikeresen megszámolják a 88 ezer levélszavazatot.

19 óra után a Nemzeti Választási Irodában (NVI) elkezdték számolni a levélszavazatokat. Erre 3 nagy teremben kerül sor. A számlálók egy zöld iratmappában ötvenesével hozzák le a szavazatokat, melyeknek először az érvényességét ellenőrzik. A helyszínről jelentkező kollegánk szerint több tucatnyian dolgoznak a levélszavazatok számlálásán.

A folyamat egyik legfontosabb része, hogy a papírokat a borítékokból kesztyűs kézzel szedik ki, azt végigsimítva megvizsgálják, hogy rajta van-e a bélyegző és a megfelelelő biztonsági jel. Ezeket aztán áthordják egy kisebb terembe, ahol az összes levélszavazatot beszkennelik.

A szkennelő segítségével elektronikusan is számolják a levélszavazatokat, ennek segítségével a gép nyilvántartja, hogy melyik pártra hány szavazat érkezett. Ez a magyar választási rendszerben teljesen új számlálási módszer.

Tudósítónk szerint azoknak a határon túli magyaroknak a levélszavazatait, akik a külképviseleteken adták le szavazatait személyesen, később kezdik el számolni. Ezeknek a száma körülbelül 54 ezer, de ez azóta növekedhetett. Egyéb források szerint körülbelül 88 ezer határon túlról érkező szavazatot számlálnak jelenleg az NVI-nél. Információink szerint sok érvénytelen szavazatok gyűjtöttek össze eddig, amiket külön mappába rendeznek el.

szavazás NVI számolás
Kapcsolódó cikkek