Közélet

Hét kaszinó kapott engedélyt

A nemzetgazdasági tárca vezetője a fejlesztési miniszter egyetértésével koncessziós szerződést kötött a Las Vegas Casino Kft. képviselőjével összesen öt, budapesti illetve Pest megyei, az Aranybonusz 2000 Kft. képviselőjével egy debreceni és egy nyíregyházi kaszinó üzemeltetésére. Az új játékkaszinók évente közel 4 milliárd forint koncessziós díjbevételt és mintegy 1 milliárd forint általános forgalmi adó bevételt fizetnek a költségvetésnek - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Az új kaszinók létrejötte segíti a munkahelyteremtést, többletforgalmat generálhat a turisztikai ágazatban.  Mindezt úgy, hogy a játékosoknak jól szabályozott, szigorú állami felügyelet alatt működő játéklehetőséget biztosít.

2012-ben döntött a kormány a szerencsejáték-törvény átalakításáról és a játéktermi nyerőgépek teljes betiltásáról. A jogszabály- módosítással  a korábbi liberalizált piaccal szemben a Kormány szigorú feltételeket szabott a kaszinónyitásokhoz.

A maximum 10 éves időtartamra szóló koncessziós szerződés különböző  ellenőrzési előírások betartatását írja elő. Kaszinókat kizárólag megbízható minősítéssel rendelkező, erős törzstőkéjű cégek üzemeltethetnek.

A kaszinókban  csak bizonyos játékasztalok, gépek üzemeltethetők, a termekben képpel és hanggal rögzíteni kell, mi történik, így az állami kontroll kizárja a korábbi visszaélések lehetőségét.
Az új rendszer megakadályozza  a szerencsejáték szervezők pénzmosással és egyéb bűncselekmények elkövetésével foglalkozó szervezetekkel való, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő összefonódását is, miközben hatékonyan biztosítja a játékosok védelmét és a felelős játékszervezés elvének érvényesülését a szerencsejáték piacon.

A megkötött szerződések a korábbiaknál szigorúbbak, így az állam azonnal megvonhatja a koncessziós jogot a nyertes ajánlattevőktől, amennyiben szabálytalanságot tapasztal.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek