Közélet

Tállai András elmondta, milyen furcsa okból eshetett ki a Mezőkövesd

Tállai András értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Mezőkövesd fellebbezését az Újpest licensze miatt azzal utasították vissza, hogy túllépték a határidőt.

A második Orbán-kormány önkormányzatokért felelős államtitkára, aki Mezőkövesd egykori polgármestere és az NB I-ből most kiesett klubot tulajdonló cég vezetője, azt mondta lapunknak: a klubhoz az egyik péntek délután érkezett egy e-mail a szövetségből, amit csak a következő hétfőn tudtak megnyitni az ott lévő alkalmazottak.

Az Újpest idény közben csőd közeli állapotba jutott, a problémákat úgy próbálták megoldani, hogy névleg új sportszervezetet alapítottak. Az MLSZ azt engedélyezte, hogy a korábbi cég nevén elért eredményeket továbbvigyék, az indulási joggal együtt, de ezzel azok a játékosaik, akiket frissen igazoltak az idényben, egy szezon alatt már a harmadik sportszervezetnél játszottak. Ez pedig szabályellenes lehet - Tállaiék ezért fellebbeztek. Azt kérik, 12 pontot vonjanak le az Újpesttől, ami nem mellékesen a Mezőkövesd bentmaradását jelentené.

Tállai azt mondta, nem tud olyan fellebbezési módról, amelynél egy elektronikus levélre kellene válaszolni két nap alatt, az általános gyakorlat szerint a postai küldemények kézhez vételét szokták meghatározni. Azt állítja, ők a szóban forgó hét szerdáján kapták meg postai úton az MLSZ értesítését, erre pénteken, két napon belül válaszoltak, így nem csúsztak ki a fellebbezési határidőből. Az UEFÁ-hoz nem fognak fordulni, további jogorvoslatot nem kérnek - mondta lapunknak Tállai. Ha ezt megtennék, akkor azzal az egész magyar labdarúságnak ártanának - tette hozzá. Ráadásul banki utalás is kellett volna az ügy tovább viteléhez, ami péntek délutántól vasárnapig valóban nem lett volna könnyű (igaz, hogy ekkor a pénz beérkezése vagy a küldés időpontja számít-e, az nem egyértelmű). A klub vezetője azt is elmondta, hogy a pályán elért eredmények alapján kiestek.

Azt is közölte, hogy az NB II-es indulással 100 millió forintot veszítenek - az MLSZ ennyivel kisebb támogatást ad a másodosztályú tagság után. Így a következő szezonra 30-40 millióra számítanak a korábbi 130-140 millió helyett. Ezen kívül több szponzor is jelezte, hogy elhagyják a klubot a kiesés után. (A Mezőkövesd emellett tavaly 400 millió forintos állami támogatást kapott, Tállai akkor azt nyilatkozta, hogy kiemelkedő sikerű kluboknál ez nem szokatlan.) A stadionberuházás nem fog leállni az NB II-es időkben sem - ígérte.

Tállai András Mezőkövesd sport
Kapcsolódó cikkek