Közélet

Melegek, leszbikusok: a többség elfogadja az együttélést, de alacsony a tolerancia

Ha szeretnének, éljenek együtt, de ne házasodjanak, és ne neveljenek gyereket – röviden így összegezhető a többség megítélése az azonos neműekkel kapcsolatban Magyarországon. Ezzel a legkevésbé toleráns nemzetek közé tartozunk – derül ki az Ipsos legújabb, nemzetközi közvélemény-kutatásából, amit, nyilván nem véletlenül, a szombati, immár 19. Budapest Pride Felvonulás előtti napon hozták nyilvánosságra.

Csak a melegek és a leszbikusok együttélésével kapcsolatban lettünk toleránsabbak az előző évekhez képest, az azonos neműek házasságkötését, illetve gyermekvállalását viszont még többen ellenzik, mint korábban – derül ki abból a nemzetközi közvélemény-kutatásból, amelyet az Ipsos végzett 15 országban, az idei év májusában összesen 12 ezer ember, ebből 500 magyar megkérdezésével.

A tavalyi hasonló felmérés során a magyarok 51 százaléka helyeselte a meleg, valamint a leszbikus párok együttélésének törvényes elismerését, most 55 százalék. A felmérésben részt vett többi országban viszont összességében 71 százaléknyian.

Az azonos neműek házasságkötéséről hazánkban enyhén negatív irányban változtak a vélemények az utóbbi időben: a támogatók-ellenzők aránya tavaly 30-47 százalék volt, idén 31-51 százalék. Világszerte ennél nagyobb a melegházasság elfogadása: az emberek fele támogatja, harmada ellenzi.

Az előző képest némileg – 42-ről 38 százalékra – csökkent hazánkban az azonos neműek örökbefogadási, gyermeknevelési esélyegyenlőségét támogatók aránya. Ebben a vonatkozásban is lemaradunk a többi országtól: összességében 58 százalék helyesli, hogy a melegek és leszbikusok a heteroszexuálisokkal egyforma lehetőségük legyen az örökbefogadásnál.

Az azonos neműekkel kapcsolatban a svédek és a spanyolok a legelfogadóbbak, legkevésbé a lengyelek, a dél-koreaiak, a magyarok és a japánok.

Konkrétan a bejegyzett élettársi kapcsolattal azonos neműek esetében a magyarok 55 százaléka ért egyet, 27 százalék ellenzi ezt a jogi lépést, 18 százaléknyian pedig nem foglaltak állást ebben a kérdésben. A svédek és a spanyolok körében az elfogadók aránya kimagasló (88-87 százalék), a japánok körében a legkisebb (51 százalék).

Az azonos nemű párok házasságkötését hazánkban egy éve 47, most 51 százalék utasította el. Viszonylag sokan, 18 százaléknyian bizonytalanok ennek megítélésében. Ebben a kérdésben is a svédek és a spanyolok a leginkább elfogadóak (79 illetve, 73 százalék), náluk törvényesen is egybe kelhetnek az azonos neműek. A legkevésbé toleránsak a melegházasság törvényességét illetően a lengyelek, a japánok és a dél-koreaiak: az egyetértők aránya 20, 24 illetve 26 százalék.

2013-ban még a magyar lakosság 42 százaléka, most már csak 38 százaléka helyeselte azt az elképzelést, hogy az azonos nemű párok ugyanolyan jogokkal rendelkezzenek a gyermekvállalás terén, mint a heteroszexuálisok. A nemzetközi összesített adatok ennél sokkal nagyobb elfogadásról tanúskodnak: tavaly 59, most 58 százalék támogatta ezt. Ebben a vonatkozásban szintén a svédek és a spanyolok a leginkább elfogadók 75 illetve 73 százalékkal. A magyaroknál csak a lengyelek zárkóznak el jobban a melegek örökbefogadási lehetőségeitől, mindössze 28 százalékuk tud azonosulni ezzel.

meleg azonos nemű felmérés leszbikus Ipsos
Kapcsolódó cikkek