Közélet

Romlik a sajtószabadság Kínában?

Pénzügyi nyomásgyakorlás, névtelen kormányzati tisztviselők által támasztott akadályok és helyenként erőszak - így jellemezte a hongkongi újságíró szövetség a helyi média helyzetét a sajtószabadság elmúlt évi helyzetéről szóló jelentésében, amelyet hétfőn idézett a hongkongi média.

Az aktuális évet az elmúlt évtizedek "legsötétebb napjainak" nevezte közleménye címében a szervezet, és az előrejelzése szerint nem várható pozitív változás. Ennek okát pedig a kínai különleges közigazgatási övezet és Peking közötti "politikai nyomás" jövőbeni növekedésében látják. Mindez - mint fogalmaznak - a sajtószabadság további romlását idézi majd elő.

A szakmai szervezet példákat is sorol, így egy kereskedelmi rádió beszélgetős műsora házigazdájának az elbocsátását, valamint az Apple Daily című lap és az am730 rádiós csatorna elleni hirdetés-bojkottot. Megemlítik, hogy egy televíziós társaság nem kapta meg a működési engedélyt, ami azt jelenti, hogy "a kormányzat az engedélyezést fegyverként tudja használni a médiával szemben".

A friss sérelmek közül kiemelték, hogy a július másodiki tüntetés felszámolásánál a rendőrség akadályozta az újságírók munkáját és távozásra szólította fel őket.

A szerkesztőségek mind több olyan esettel találkoznak, amikor a kormányzati tisztségviselők név nélkül kérik bizonyos információk nyilvánosságra hozatalát. Ezzel lehetetlenné válik a számon kérhetőségük. Az ilyen helyzetek gyakorisága különösen az angol nyelvű lapoknál növekedett meg.

A szövetség kifogásolta azt a gyakorlatot, hogy kormányzati politikusok blogbejegyzésben tesznek közzé fontos információkat. Álláspontjuk szerint ezeket sajtókonferencián kell bejelenteni, ahol kérdéseket is fel lehet tenni.

A jelentés felszólítja a különböző orgánumok tulajdonosait és a menedzsment csúcsán lévőket, hogy "tartsák tiszteletben az újságírók jogait", és hozzák nyilvánosságra a hirdetési bojkott részleteit is, mivel ez az állapot veszélyezteti a független hongkongi média fejlődését.

Az 1968-ban alapított érdekvédelmi szervezet külön is fontos problémának nevezte az öncenzúra terjedését, és éppen ezért bejelentette egy újságírókból, kutatókból és ügyvédekből álló nyolctagú "monitoring bizottság" megalakítását. Feladatuk az öncenzúragyanús írásokkal kapcsolatos panaszok kivizsgálása lesz. Úgy tudni, a testület létrehozásának ötletét szerkesztők egy része máris örömmel nyugtázta, mert az a tervük, hogy adott esetben e bizottság odafigyelésére hivatkozva próbálnak majd érvelni az öncenzúra ellen a munkahelyi vezetőjüknél.

hong kong média sajtószabadság
Kapcsolódó cikkek