Közélet

Sarkozy fogdában töltheti az éjszakát - az ügyvédje is őrizetben van

Új fordulatot vett Nicolas Sarkozy botránya: ma reggel őrizetbe vették az egykori francia államfőt. Az egykori elnök ellen befolyással üzérkedés a vád - állítólag egy teljes informátori hálózatot tartott fent, amely értesítette, ha valaki hozzá közel álló kínos ügyekbe keveredne, és az igazságszolgáltatást is megpróbálta befolyásolni. Nem ez az első alkalom, amikor egy volt francia elnököt őrizetbe vesznek, de az első olyan, akit olyan ügy miatt vádolnak, amit az elnöksége alatt tett. Az ügy szálai Moamer Kadhafihoz és a L'Oréal egyik fő részvényeséhez is elérnek.

A 2007-es választási kampány során történt állítólagos szabálytalanságok miatt tartják őrizetben Nicolas Sarkozy volt francia elnököt. Reggel 8 órakor vették őrizetbe a volt államfőt, az ügyvédét, valamint két bírót, akiket nyomozási adatok közzétételével gyanúsítanak. Sarkozy szerint alaptalanok a vádak és csupán kormánypárti politikai támadások.

Sarkozy egészen mostanáig elutasította az ügyvédi képviseletet arra hivatkozva, hogy nem tud élni a neki járó jogi képviselettel, ugyanis az ügyvédjét is őrizetbe vették. Sarkozy fogdában is töltheti az éjszakát, amennyiben úgy határoznak, ügyvédje azonban az egyszer megújítható 24 órás őrizet után ma már szabadlábra kerül.

A volt francia elnök ellen befolyással üzérkedés és nyomozási titkok megsértésének gyanúja a vád. Az AFP információi szerint a február óta tartó nyomozásban egy informátori hálózatot lepleztek le, akik a rendőrségről, az ügyészségről és a bíróságokról szivárogtattak információkat Sarkozynek, és gyakran számára kedvezően befolyásolták az igazságszolgáltatást.

A cél az volt a vád szerint, hogy az elnök gyorsan tudomást szerezzen arról, ha eljárás indul valaki hozzá közel álló ellen. Tegnap már két bírót is kihallgattak. Az őrizetbe vétel 24 óráig tarthat, de egy nappal meghosszabbíthatják.

Nem ez az első alkalom, amikor egy volt francia elnököt őrizetbe vesznek, de az első olyan, akit olyan ügy miatt vádolnak, amit az elnöksége alatt tett. Jacques Chiracot, Sarkozy elődjét 2011-ben felfüggesztett börtönre ítélték, de őt még a párizsi polgármesteri időszakában elkövetett tettek miatt.

Sarkozy ügyét február óta vizsgálják, de a szálak 2011-ig vezetnek. Moamer Kadhafi akkori líbiai vezető azt állította, hogy ő finanszírozta a francia államfő 2007-es kampányát. A hatóságok egy jól kiépített hálozatra figyeltek fel, amely folyamatos információkkal látta el Sarkozyt az őt érintő eljárásokkal kapcsolatban, köztük a Kadhafi-ügy részleteiről is. Továbbá kiépített informátori kapcsolatai voltak voltak bírói és rendőrségi szinten is - állítja a vád. Ezt követően lehallgatott telefonbeszélgetések alapján azzal vádolták, hogy nagyobb összegekkel illegálisan támogatta kampányát a milliárdos Liliane Bettencourt, a L''Oréal egyik fő részvényese is. Az ügyről bizalmas adatokat kiszolgáltató bíró a lehallgatott beszélgetés alapján átadta Sarkozynek a nyomozás adatait, cserébe az államfő pedig magas rangú posztot igért neki.

A felvételek a volt elnök Paul Bismuth álnéven nyilvántartott titkos mobiltelefonjának lehallgatása során, január 28. és február 11. között készültek. Egy felvételen Sarkozy amiatt aggódott, hogy az állítólagos líbiai támogatás ügyében házkutatást fognak tartani nála, ezért arra kéri az ügyvédjét, hogy "vegye fel a kapcsolatot a barátaival, hogy azok figyelmesek legyenek az ügyben", azaz szóljanak előre, hogy mikorra várható a házkutatás. Az ügyészség ebből arra a következtetésre jutott, hogy besúgók lehetnek az államgépezetben.

Sarkozy azt tervezte: a 2012-es választási veresége után visszatérne az aktív politikai életbe, és újra indulna a 2017-es választásokon. Az esélyei még csak nem is rosszak: a két éve kormányzó szocialisták népszerűsége hónapok óta a mélyponton van, és nem csak az európai parlamenti választást megnyerő szélsőjobboldal, hanem Sarkozy jobbközép pártja, az UMP is egyre népszerűbb. A következő választásig még sok idő van, de egyre többen tartják úgy, hogy esélyes az UMP a visszatérésre - a mostani botrány alaposan keresztbe tehet ezeknek a terveknek. Igaz, a 2012-es választás előtt épp az akkor ellenzéki szocialistákat érte nagy csapásként Dominique Strauss-Kahn botránya - az akkori IMF-vezér jó eséllyel lehetett volna a baloldali elnökjelölt, ha ezt nem akadályozza meg a nemi erőszak vádja. Végül a pártja így is megnyerte a választást, ám az ő karrierje véget ért.

Sarkozy Franciaország
Kapcsolódó cikkek