Közélet

A rezidensképzést is központosítják a tervek szerint

A rezidensképzést központilag szervezik meg, az ösztöndíjrendszert pedig minden szakorvos-hallgatóra kiterjesztik – ez is azok között az intézkedések között szerepel, amelyektől az egészségügyi államtitkárság az elvándorlás érdemi lassulását és a munkaerőhiány enyhülését várja.

„Bizakodva és kíváncsian várjuk a konkrét javaslatokat” – reagált a bejelentésre a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Dénes Tamás azt mondta lapunknak: ha a szakorvos-jelöltek nem a kórházaktól, hanem az államtól kapják, a fizetésüket, azzal megoldható lenne az országon belüli mobilitás, és a rezidensek kiszolgáltatottsága is csökkenne. Ami az ösztöndíjak kiterjesztését szintén üdvözlik, hiszen már korábban javasolták, hogy mindenkit engedjenek be a rendszerbe, aki vállalja a feltételeket, vagyis, hogy nem fogad el hálapénzt, és a végzés után a képzéssel megegyező ideig a képzőhelyen marad állásban. Mindamellett – tette hozzá – nem ösztöndíjakban, hanem megfelelő fizetésben kell gondolkodni, különösen, hogy az első jelentősebb számú ösztöndíjas 2016-ban megszerzi a szakvizsgáját, és ha addig nem rendezik az orvosok bérét, az ő jövedelmük jelentősen csökkenni fog. Az ösztöndíjak ugyanis havonta nettó 100, illetve 200 ezer forint juttatást jelentenek a fizetésen felül.

Zombor Gábor államtitkár a napokban egy konferencián arról is beszélt, hogy a gyakorlati oktatás hiányosságait kiküszöbölendő, minőségi kontrollt is bevezetnek a rezidensképzésben. Erre szükség is lenne: a Rezidens Szövetségnek a Szinapszissal közösen végzett közvélemény-kutatása megerősítette a gyakorlati szakorvosképzés terén tapasztalt korábbi kedvezőtlen tapasztalatokat: míg a hatodéves rezidensek háromnegyede elégedett volt az elméleti képzéssel, mindössze 4 százalékuk mondta ugyanezt a gyakorlati oktatásról.

rezidens orvos egészségügy
Kapcsolódó cikkek