Közélet

Hárommilliárd a magyar férfi labdarúgó élvonalnak, 24 millió a nőknek

Ebben a szezonban összesen 24 millió forintot osztanak szét a női első osztályú klubok között, a bajnok összesen 4,5 milliót nyerhet el. A férfi élvonalban 3 milliárd forint kerül felosztásra.

Az első osztályú női magyar bajnokságban a 2014/15-ös szezonban 24 millió forintot osztanak szét a klubok között– nyilatkozta lapunknak a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). A női NB I mind a nyolc csapata normatív alapon mind 1,5 millió forintot kapnak. A bajnokcsapat prémiumként még további 3 millió forintot kap, így összesen 4,5 millió forintot kaphat a szezon végén a szövetségtől.

A második helyezett prémiuma 2,5 millió, a harmadiké 2 millió, a negyediké 1,8 millió, az ötödiké 1,2 millió, a hatodiké 1 millió, a hetediké 500 ezer, míg a nyolcadiké helyezetté 0 forint. Összehasonlításképpen a férfi labdarúgó NB I-ben, az OTP Bank Ligában közel 3 milliárd forint kerül a sportszervezetekhez.

Az MLSZ tájékoztatása szerint ennek az összegnek a legjelentősebb része a vagyonértékű jogok értékesítéséért kapott összeg. A „tévés pénz” és a névszponzor által befizetett összeg jelentős részét teszi ki a klubok költségvetésének. A pénz elosztását többféle szempont befolyásolja. A csapatoknak járó pénz egy része normatív alapú, de differenciálnak az eredményesség alapján is. „Az MLSZ elnökségének határozott szándéka, hogy egyre több hazai nevelésű játékos szerepeljen a magyar bajnokságban, így a pénzelosztásnál is ösztönzi a hazai nevelésű játékosok szerepeltetését" – közölte az MLSZ.

Ebben a szezonban a férfi Magyar Kupában a főtáblára jutott csapatok között 129 millió forintot plusz áfát osztanak szét. A főtáblára való kijutás kivívásáért 25,2 millió forintot plusz áfát adnak. Az amatőr Kupában 5 millió plusz áfa kerül szétosztásra. A Magyar Kupában minden megnyert meccs után jár díjazás, a győztes a végén 30 millió forintot kap még fődíjként. A Liga Kupa felosztható díjazása 77 millió forint, itt is meccsenként jár egy összeg, a sorozat végső győztesnek pedig még 15 millió forint.

Az MLSZ lapunkkal közölte, hogy a 2014-es pénzügyi terv meghatározza a női válogatottak (női A, női U19, női U17) versenyezetésének és a női bajnoki csapatok támogatásának összegét. Az elnökség a szövetség 2014-es pénzügyi tervét csoportszinten és transzfer tételek nélkül 15 932 millió bevételi és 15 932 millió forint kiadási főösszeggel hagyta jóvá.
Magyarországon összesen 8344 a versenyengedéllyel rendelkező női játékos volt a 2013/14-es szezonban.

Ez a szám több mint a duplája a 5 évvel korábbi adatnak. 88 sportszervezet van, amely női csapatot működtet. Ebben a számban azonban még nincsenek benne azok a csapatok, amelyek a megyei igazgatóságoknál vannak regisztrálva. Ezek száma megközelíti a 450-et.  Jakobsen József, a női BL főtáblára jutott MTK klubigazgatója lapunknak nemrég azt nyilatkozta, hogy Magyarországon nem jellemző a profi szerződéses női játékos. Jakabfi Zsanett, korábbi MTK játékos, jelenleg a BL-győztes Wolfsburg labdarúgója nemrég azt mondta: pillanatnyilag jól keres, de ez nem szól élete végéig, ezért hivatalnoki állást szerzett. Jakobsen szerint az európai női topcsapatok játékosai megélhetési szint felett kereshetnek.
A magyar női válogatott legutóbb a 39. helyen volt a FIFA világranglistáján, a férfiak a 34. helyen álltak még az Észak-Írország elleni vesztes meccs előtt.

A díjazásban egyébként a nemzetközi szinten is jelentős különbségek vannak a férfi és a női futball között. A labdarúgó BL-ben a legjobb 32 (idekerült az MTK Hungária FC), majd 16 közé, a negyeddöntőkbe és az elődöntőkbe való jutás további 20 ezer eurót jelent. Prémiumként a negyeddöntő vesztesei 25 ezer eurót, az elődöntő vesztesi 50 ezer eurót, a döntőben legyőzött klub 200 ezer, míg a győztes 250 ezer eurót kap még.
A férli BL-ben a legjobb 32 közé került csapatok (itt a női kiírással ellentétben csoportmérkőzések vannak egyenes kieséses rendszer helyett) mindegyike rajtpénzként 8,6 millió eurót kapott.

A csoportkörben aratott győzelemért egy-, a döntetlenért félmillió euró járt, a nyolcaddöntős szereplés további 3,5, a negyeddöntő 3,9, az elődöntő 4,9 millió eurót ért. A finálé vesztese 6,5 millió (Atletico Madrid), győztese, a Real Madrid 10,5 millió euróval gazdagodott a korábban már megszerzett összegek mellett. Az említett összegek felett még összesen 409,6 millió eurót osztott szét idén az UEFA különböző marketing és nemzeti szempontok alapján. A győztes Real Madrid így összesen végül 57,414 millió eurót gyűjtött össze a BL-ben.

A címoldalon található kép készítője: Bodrogi Dávid

női foci díjazás labdarúgó labdarúgás
Kapcsolódó cikkek