Közélet

Még mindig kritikusan szemléli a magyar lakosság a gazdaságunkat

Az Ipsos nemzetközi felmérése szerint az idei évben az emberek átlagosan 39 százaléka minősíti jónak hazája gazdasági teljesítményét. A pozitívan értékelők aránya tavaly 37 százalék volt, tehát a gazdasági közhangulat egy hajszállal kedvezőbbé vált.

A magyar lakosság véleménye ennél sokkal nagyobb mértékben javult: 2013 eleje és vége között 6-ról 17 százalékra emelkedett az ország gazdasági helyzetéről pozitívan nyilatkozók aránya, majd az idén hullámzásokat követően tovább nőtt. Megszokott módon, a választások hónapjában ugrott magasra, 24 százalékra a hazai gazdasági viszonyokat sikeresesnek értékelők aránya. Májusban, júniusban már korántsem voltak ennyire optimisták a magyarok – 17-18 százalék tartotta jónak a nemzetgazdaság helyzetét.

Azóta megint egy kis növekedés történt, s a nyár közepén 20 százaléknyian érzékeltek pozitív gazdasági folyamatokat hazánkban. A másfél éves javuló tendencia ellenére a 25 ország közérzeti rangsorában továbbra is az alsó régióban, a 21. helyen állunk - ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvéleménykutatás-sorozatnak, amelyet az Ipsos készít 25 országban, 19 ezer fő megkérdezésével.
 
A gazdasági folyamatok lakossági megítélésére hosszú évek óta az állandóság jellemző, 2012-ben és 2013-ban is világszerte az emberek 37-37 százaléka értékelte kedvezően országa helyzetét. Az idei évben eddig az átlag 39 százalék, de azt még nem lehet eldönteni, hogy egy pozitív irányú gazdasági közhangulat-változás első jeleit tapasztaljuk-e vagy marad a régóta tartó stagnálás.

Az észak-amerikai és az európai földrészek polgárainak az elmúlt egy évben valamivel kedvezőbb véleménye lett a gazdaság állapotáról, míg a latin-amerikaiakat a növekvő szkepszis jellemzi. A braziloknak és az argentinoknak nemcsak mostanában vált nyomasztóvá a hangulata, ez két és fél éve tartó tendencia eleinte még hattizedük érezte úgy, hogy jó irányban haladnak, most már csak kéttizedük.
 
Az elmúlt időszakban látványosan pozitív változások történtek az orosz lakosság véleményében. A tavalyi évben 30 százalékuk minősítette kiválónak gazdaságuk állapotát, most ennél sokkal többen, 41 százaléknyian. Az európai országok közül a az elmúlt esztendőben főleg a britek és a belgák véleménye javult: előbbieknél a tavalyi 21-ről a mostani 37 százalékra emelkedett a gazdaságuk működését jónak tartók aránya, az utóbbiaknál 30-ről 39 százalékra. A németek elégedettsége már korábban is magas fokú volt, ez még erősödött is: tavaly 67, idén 75 százalék értékelte sikeresnek gazdaságuk állapotát.
 
Összességében pozitívan alakult a magyar lakosság gazdasági közhangulata is, 2013-ban emelkedő tendenciát mutatott, az idén hullámzást. A tavalyi évben átlagosan 11 százalék vélekedett úgy, hogy az ország gazdasága helyes pályára talált, ebben az esztendőben 18 százalék. Ezzel az értékeléssel némileg javítottunk a ranglistán elfoglalt helyezésünkön. Míg az előző években csak egy-két országban voltak nálunk kritikusabbak az emberek, most négyet is magunk mögött hagytunk. A románok, a spanyolok, az olaszok és a franciák szubjektív értékelése is rosszabb, mint a miénk. Véleményüket, mint ahogy általában a gazdasági közhangulatot, nem csak az objektív mutatók, hanem az ország, a saját életük korábbival való összehasonlítása is jelentősen befolyásolja.

gazdasági helyzet gazdaság
Kapcsolódó cikkek