Közélet

Norvég Alap: a Kehi feljelentett egy szervezetet

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának ellenőrzése keretében jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést tett egy szervezet ellen, egyben piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Banknál - közölte a Kehi.

A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy úgy értesült, a Kehi által "a Norvég Alap ellenőrzése során vizsgált egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye. Az ügyben büntetőfeljelentés született, és piacfelügyeleti eljárás indult".

A Kehi az MTI érdeklődésére szerdán megerősítette: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kedden jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az országos rendőrfőkapitánynál. Azt azonban, hogy mely szervezetről van szó, nem kívánta közölni a Kehi "az eljárás jelenlegi szakaszában".

A hivatal emlékeztetett arra, hogy július 17-én kezdeményezte az MNB-nél a piacfelügyeleti eljárást.

A Kehi közölte azt is: a vizsgált szervezet több mint egy tucat egyesület, illetve alapítvány részére mintegy 5 éven keresztül nyújtott pénzkölcsönöket.

Az MTI szerdán a jegybankot is megkereste az üggyel kapcsolatos kérdésekkel, az MNB későbbre ígért tájékoztatást.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az idén májusban jelentette be, hogy a Miniszterelnökség felkéri a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. A bejelentéskor kifejtette: az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Norvég alap kehi
Kapcsolódó cikkek