Közélet

Erzsébet-utalványt ad a KSH egy felmérés résztvevőinek

Ezer forintos étkezési utalvánnyal ösztönzi a háztartásokat a válaszadásra egy friss felmérésben a Központi Statisztikai Hivatal, amelynek ez összesen mintegy húszmillió forintjába kerül. A KSH-nál azt mondták, máskor is adnak kisebb ajándékokat a különféle felmérésben részt vevőknek, és ez a gyakorlat külföldön sem szokatlan, van, ahol komoly összegeket fordítanak ilyen célra.

A háztartások életkörülményeit feltáró országos felmérést végez október 20. és december 7. között a Központi Statisztikai Hivatal. Magyarország a KSH-n keresztül önként csatlakozott ahhoz az Európai Központi Bank által kezdeményezett és koordinált felméréshez, amelyben első körben, 2010-ben és 2011-ben még csak az euroövezet országai vettek részt. Az EKB a döntések megalapozása érdekében igyekszik információkat gyűjteni az európai háztartások pénzügyi helyzetéről és fogyasztási szokásairól.

Magyarországon 167 településen összesen 18 ezer háztartást vonnak be, véletlenszerű kiválasztással, akiket megélhetésükkel, gazdálkodásukkal kapcsolatban kérdeznek a hivatalos igazolvánnyal rendelkező kérdezőbiztosok. Akik nem mennek üres kézzel: háztartásonként ezer forintot visznek étkezési utalvány formájában. Azok között pedig, akik a kérdőívet interneten töltik ki, összesen tíz darab táblagépet sorsolnak ki.

Az adatgyűjtés szóvivője, Virágh Eszter a VG-nek azt mondta: máskor is adnak kisebb ajándékokat a különféle felmérésben részt vevőknek, és ez a gyakorlat külföldön sem szokatlan, van, ahol komoly összegeket fordítanak ilyen célra. A módszertani vizsgálatok azt mutatják ugyanis, hogy ha az ajándék direktben nem is befolyásolja a válaszadási hajlandóságot, a válaszadókat arra ösztönzi, hogy türelmesebbek legyenek, illetve az esetleges későbbi felmérésekhez már pozitívabban állnak hozzá.


A felmérés eredményét az EKB hozza majd először nyilvánosságra, az adatok összehasonlítható módon 2015 őszére készülnek el.

 

 

KSH EKB felmérés utalvány
Kapcsolódó cikkek