Közélet

Lázár az internetadóról: más országok túl sokat figyelik a netet

Új közbeszerzési törvény jön, csökkentik az állami foglalkoztatottak arányát, és béremelést adnak a fegyvereseknek - jelentette be Lázár János. Az amerikaiak vádjairól nem tud semmit a miniszter.

A kormány mai ülésén meghallgatta a Kehi elnökét a Norvég Civil Alappal kapcsolatos vizsgálatokról, emellett a bürokráciacsökkentésről tárgyaltak - mondta el Kurucz Éva kormányszóvivő. A kormány felkérte Lázár Jánost, hogy vizsgálja meg, hogyan lehet hatékonyabb az államigazgatás.

Lázár János arról beszélt: elsőképp meghallgatták Varga Mihályt a költségvetésről és a következő időszak államreformjáról, valamint az állam működéséről is szó volt. Gál Szabolcs Kehi-elnök is adott egy rövid összegzést az Ökotárs-vizsgálatról.

A Kehi, a miniszterelnök és a kormány döntése alapján nyilvánosságra hozzák a jelentést, és a norvég nagykövetnek is átadják a jelentést - jelentette be Lázár. A norvég illetékes minisztert is meghívják, hogy új megállapodást kössenek. A vizsgálat Lázár szerint bizonyítja, hogy az Ökotárs visszaélt a norvég kormány bizalmával, és több magyar törvényt is megsértettek. Teljesen szubjektív szempontok alapján döntöttek - mondta a miniszter. A szerződések semmissége is felmerül - állította, ezért a kormány arra kéri az EU döntéshozóit, hogy vizsgálják meg a semmisség lehetőségét. Arra is javaslatot fog tenni a norvég miniszterrel folytatott tárgyalásán, hogy az Ökotárs helyett más szereplő ossza a pénzt, legyen az akár állami, akár civil szervezet. A Kehi pedig büntetőfeljelentést tett.

Az állam átalakításával kapcsolatos döntéseket is hozott a kormány - folytatta Lázár. Tartósan kívánják meghatározni, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásra számíthatnak az állampolgárok - mondta. Elsősorban a kisvállalkozásokat szeretnék támogatni, valamint egy olyan államot létrehozni, ami "békén hagyja az állampolgárokat". Nem lesznek mégsem gyors lépések: mint mondta, 2015-ben mérik fel, hogy hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az államot.

Jelen pillanatban 22 százalék az állam által foglalkoztatottak aránya, 3,1 millió ember adójából tartunk el egymilló közszolgát, "ez az arány mindenféleképpen felülvizsgálatra szorul" - mondta Lázár. Hogy mennyi lenne az ideális, azt nem mondta el újságírói kérdésre sem.

2015. július 1-jével jön a fegyvereseknél az első béremelés (a honvédségnél, a rendőrségnél és a NAV-nál ígértek jelentős emelést), 2016. július 1-jével pedig a kormánytisztviselők életpályamodellje is beindul.

Január elsejétől a mostani 21 helyett 15 napra csökken az ügyintézés határideje - közölte a miniszter.

2016-tól az állami eljárási illetékeket és egyéb ügyintézési költségeket fokozatosan kivezetik, ez 2018-ra zárulhat le. A közszolgálati egyetem államtudományi egyetemmé alakul át, ez is az "állami rezsicsökkentés" része - jelentette be.

Új közbeszerzési törvény is jön, ennek a koncepcióját a következő hetekben alkotják meg. Annyi már most biztosnak látszik, hogy 2016 és 2018 között minden ügyintézés elektronikussá válik. 2018-ra pedig széles sávú internetet biztosítanak mindenkinek - ígérte. Megnövelik a kormányablakok számát is.

A következő időszakban a járási hivatali rendszerhez viszonyítva rendezik át a közlekedési infrastruktúrát.

Újra felmerült a vidéki minisztériumok terve, de meghatározó állami szerveket is vidékre vihetnek.

Az ügyintézési költségeket 12 százalékra vinnék le, azaz nagyjából megharmadolnák az EU-pályázatoknál - közölte Lázár. Az építésügyi szabályozás egészét is átalakítják.

Az amerikai kitiltásokról azt mondta Lázár kérdésre: senkitől nem várhatja el, hogy saját magát feljelentse, 925 ezer kormányhivatalnokot pedig nem tudnak megkérdezni. "Jelen pillanatban nem rendelkezem olyan információval, hogy valamit jeleztek" - mondta Lázár az amerikai vádakról.

"Mi az a zöld dosszié? Hozzon már képbe" - kérdezett vissza Lázár a Horváth András volt adóellenőr vádjaival kapcsolatos kérdésre. Több éve tartó vizsgálatok vannak az élelmiszeriparban az áfacsalásokkal kapcsolatban - mondta.

Az internetadóról szóló kérdésre azt mondta: amennyi internetet ő maga használ, az nem fog sokba kerülni, más nyugati államok pedig túl sokat figyelik az állampolgáraik internetes forgalmát. A szolgáltatókkal egyeztetni fognak még, a szavazás pedig még nagyon messze van. Úgy kell a szélessávú internethasználatot biztosítani, hogy az mindenki számára megfizethető legyen. "Nem tudjuk, hogy a Fidesz-frakciónak mi az álláspontja, hiszen nem szavaztunk erről" - mondta később a netadóról.

A termékdíjakról úgy véli Lázár, hogy azt a gazdaság állapota indokolja, illetve bizonyos termékek esetében a környezetszennyezést csökkentenék ezzel.

Lázár János kehi
Kapcsolódó cikkek