Közélet

Budapesten is terveztek terrorakciót

Kétezer-ötszáz személyt tartanak jelenleg számon a különböző titkosszolgálatok és rendvédelmi erők az unióban, akik potenciális elkövetői lehetnek egy terrorcselekménynek – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Europol 2014-es jelentése szerint a mostani egy olyan terrorhullám része, amely évek óta nem újdonság a hírszerzők és a nyomozó hatóságok számára, az első jelei már 2011 óta megfigyelhetők. Magyarországot egyelőre csak tranzitországnak tekintik a terroristák, de Budapesten is terveztek fegyveres támadást, amelyre a tálib ellenállás egyik vezetője adott utasítást - írja a Magyar Nemzet.

A merényletre készülők leleplezésében nagy szerepe volt a magyar titkosszolgálatok, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és az európai rendőri szervek együttműködésének. Ennek köszönhetően sikerült elfogni az olyan terroristákat is, akik Magyarországon keresztül indultak el Nyugat-Európába, hogy ott kövessenek el robbantásokat, fegyveres támadásokat vagy toborozzanak erre embereket. Egy pakisztáni kiképzőtáborból Budapesten keresztül érkezett például Berlinbe az a férfi, akinél olyan adathordozókat találtak, amely terrorcselekmények részletes leírását tartalmazta. A megtalált adatok között nemcsak már elkövetett támadások szerepeltek, de későbbi merényletek pontos tervei is.

A TEK tavaly több embert letartóztatott Magyarországon azért is, mert innen elindulva akartak terroristacsoportokhoz csatlakozni. Egy holland lányt tavaly ősszel azért vettek őrizetbe, mert az Iszlám Állam harcosa akart lenni, decemberben pedig két tizenéves fiút fogtak el és adtak át a hatóságoknak, mert szíriai terroristakiképző táborba készültek.

Az Europol szerint a helyzet már 2013-ra odáig fajult, hogy egy év alatt 152 merényletet követtek el, és ezek kapcsán 535 személyt tartóztattak le az országaiban, ez pedig folyamatosan növekedő tendencia az előző évekhez képest. A párizsi és a koppenhágai merényletet is számos terrorakció előzte meg. A jelentés emlékeztet arra, hogy Frankfurtban 2011-ben történt a repülőtéren támadás, 2012-ben Toulouse-ban volt lövöldözés, majd a bostoni maratonon hajtottak végre merényletet, és 2014-ben a brüsszeli zsidó múzeumot támadták meg.

Emellett megemlítenek több katonai jellegű akciót is, például egy palesztin származású amerikai katona merényletét a Ford Hodd bázison 2009-ben, amelyben tizenhatan meghaltak, harmincan pedig megsebesültek, vagy azt az esetet, amikor 2013-ban Londonban a nyílt utcán öltek meg egy katonát nigériai származású merénylők.

A Ford Hood bázison egyébként 2014 tavaszán újabb támadást követett el egy korábban Irakban szolgáló, iszlamista terroristák által beszervezett katona, a merényletben négy ember meghalt, tizenhatan megsebesültek. A hírszerző szolgálatok szakemberei elemezték a támadásokat, és felrajzolták a tettesek profilját is. Szerintük jellemzően fiatal, második vagy harmadik generációs, mozlim vallású bevándorlók, akiket Szíriában, Irakban vagy akár Bosznia-Hercegovinában képeznek ki - írja a Magyar Nemzet.

TEK terrorelhárítás terror
Kapcsolódó cikkek