Illés Lajos, a terveket készítő konzorcium vezetője elmondta: magyar oldalon hét területet találtak alkalmasnak árapasztó tározó építésére, és azok közül 2020-ig a Tisza-Túr-közi árvízvédelmi létesítmény készülhet el.
Viktor Durkot, az ukrán Tiszai Vízgazdálkodási Igazgatóság osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy náluk két helyen tervezik síkvidéki tározó kialakítását: a Tisza-Borzsa-közben Mezővári és Csetfalva, valamint lejjebb, Tiszaújlak és Tiszabökény között.
   
Bodnár Gáspár, a Fetivizig vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a klímaváltozás új helyzetet teremt a leginkább árvízveszélyesnek tartott tiszai vízgyűjtő területen, a várható szélsőséges helyzetek kezelésére készítették el a magyar-ukrán közös tározói fejlesztési tervet.
   
Az új árapasztók - amelyek megvalósítását a felek az pályázati támogatásával szándékoznak megvalósítani - a Felső-Tisza Visk (Ukrajna) és Vásárosnamény közötti szakaszán esetén egy-másfél méterrel csökkenthetik majd az árhullámok szintjét.
Illés Lajos hozzáfűzte, hogy a tervkészítés során elvégzett modellezések szerint ötven-százötven éves időtávlatban jelentős árvizekre lehet számítani, ezért a jelenlegi, a már átadott cigándi, valamint a Szamos-Kraszna-közi, továbbá a most épülő beregi árapasztó tározók mellett további létesítményekre van szükség.
   
Az ukrán oldalon a terepviszonyok mindössze két tározó kialakítására nyújtanak lehetőséget, magyar területen viszont hét terület is alkalmas erre. Már van is műszaki vázlatterv a Tisza és a Túr közötti tározóra, továbbá a Tiszakóród és Milota, valamint a Nagyar és Szatmárcseke között elképzelt árapasztóra.
   
Viktor Durkot közölt, hogy Ukrajnában a Mezővári és Csetfalva közötti árvízvédelmi tározónak a kiviteli terve is elkészült, magyar tervezői cégek segítségével. Az árapasztó 45 millió köbméter víz befogadására lesz alkalmas a Tisza árhullámából, ha - mint szeretnék - 2020-ig megépül.