Közélet

Nepál: a helyiek a turistákkal harcolnak az élelemért

Szerdai jelentések szerint ötezernél is több áldozatot szedett a földrengés Nepálban. A kormány elismerték a felelősségüket abban, hogy nem reagáltak elég gyorsan az eseményekre. Az élelmiszer- és vízhiány feszültségeket gerjeszt a helyiek és a turisták között.

A nepáli kormány még mindig nem tudja felmérni, hogy valójában mekkora kárt okozott a szombati, 7,8-as erősségű földrengés, mely a Himalája térségét sújtotta, több ezer halálos áldozatot szedve. Sok hegyvidéki terület még most sem közelíthető meg, annak ellenére sem, hogy a világ minden tájáról folyamatosan érkeznek az eszközök és mentőegységek.

A harag és a frusztráció egyre fokozódik a lakosságban, ugyanis sokan már a negyedik éjszakájukat töltik a szabadban, összetákolt sátrakban. Az egészségügyi ellátás nem bírja a tempót, víz és élelmiszerhiány van, az emberek pedig félnek.

„Ez egy soha nem látott mértékeket öltő katasztrófa. A segítségnyújtási műveletekben is voltak hiányosságok” – ismerte el kedd este Minendra Rijal kommunikációs miniszter.

Sushil Koirala miniszterelnök a Reutersnek azt nyilatkozta: az áldozatok száma elérheti a 10 ezret is (a jelenleg ismert szám dupláját), mivel a balesetekről, illetve a távolabbi falvakból és városokból még csak most kezdtek beérkezni az adatok.
 
Nepált utoljára 1934-ben sújtotta ehhez mérhető természeti katasztrófa. Az akkori földrengés megközelítőleg 8500 áldozatot szedett és ha beigazolódnak a legpesszimistább becslések, akkor a szombati földmozgás felül múlja ezt. A Kínát Indiától elválasztó Himalája hegységben 28 millió ember él.

A mentést a hét elején utórengések nehezítették. Jelenleg az egyik legnagyobb probléma, hogy a mentőhelikopterek nem tudnak leszállni a hegyvidéken. Az egyik legsúlyosabban érintett kerületben, Gorkhában egész településeket temetett be a leszakadó hegyoldal. Ezeken a területeken a katonaság próbál előretörni, amíg lehet, buszokkal, aztán gyalog.

A sérültek száma Nepálban meghaladja a 10 ezret, a fővárosban, Katmanduban megteltek a kórházak, sokakat a szabad ég alatt látnak el, vagy ott sem. Földrengés áldozatokat szedett Tibetben és Indiában is, jelenleg úgy tudni, összesen 80 ember halt meg ezekben az országokban.

A korábbi sajtóértesülésekkel szemben kedden Shanker Das Bairagi külügyminiszter azt mondta, különösen nagy szükség lenne ortopéd szakorvosokra, neurológusokra és traumatológusokra, valamint külföldi mentőcsapatokra. A 87-fős egységgel Nepálban tartózkodó lengyel NGO szóvivője szerint annak esélye, hogy öt nap után valakit még élve ki tudnak emelni a törmelékek alól, gyakorlatilag nulla. Reményre ad ugyanakkor okot, hogy kedden még sikerült élve kiemelni egy 28 éves férfit egy francia-nepáli vegyes mentőalakulatnak. Rishi Khanal 80 órát töltött egy összeomlott katmandui bérház egyik szobájában, három halottal összezárva.

A nemzetközi segélyek már elkezdtek megérkezni az országba, de csak lassan, részeben azért is, mert az utórengések miatt a reptereket szórványosan lezárták. Az utórengések nagy károkat tettek az amúgy is gyenge infrastruktúrában, ami a mentést is nehezíti. A lakosság vízhiánytól szenved, az áramellátás is erősen hiányos.

Az élelmiszerellátással is problémák vannak, mivel a kereskedők nem mernek visszatérni üzleteikbe, félve attól, hogy az épületek rájuk omlanak. Sokan Katmandu utcáit járva, mozgóárusként kínálják portékáikat.

Egy 54 éves kereskedő, Arjun Rai a Reutersenk azt mondta: "Szeretnék eladni, van egy gyerekem otthon. De hogyan nyissam meg a boltot, mikor kockázatos beülnöm oda?”

A hiány a helybéliek és a turisták közötti feszültséget is egyre növeli, különösen ott, ahol lavinaomlások történtek. Egy izraeli kutató-mentő csoport, a Magnus kedden arról számolt be, hogy a Rasuwa kerületben lévő Langtang, ami egy népszerű trekking terület, több száz turista, köztük legalább 100 izraeli esett a hó fogságába. Itt harcok törtek ki az élelmiszerhiány miatt, mert a falusiak azt gondolják, hogy a turisták túl sok ételt kaptak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek