Közélet

Parlament: mi köze van a közmunkának az anyakönyvhöz?

Az anyakönyvről és a közmunkáról, az ingyenes gyerekétkeztetésről és a közlekedési beruházások gyorsításáról vitáznak ma a parlamentben.

Hogy jön egymáshoz az anyakönyvi eljárás és a Ezt találgatta több képviselő is - ma délelőtt mindenesetre a két témáról egyszerre szóló törvényjavaslatot tárgyaltak a parlamentben. Pintér Sándor indítványában a két szál nem igazán ér össze, annyi azonban biztos, hogy az elektronikus anyakönyvi rendszer bevezetésének joghézagjait kiküszöbölné a törvénytervezet. Emellett egy nagy kanyarral a közmunka szabályait is rendezi a javaslat: háromnapos képzéseken részt vehetnek, ami beszámít a közmunka időtartamába beszámít, illetve 90 helyett 120 nap vehetnek ki fizetés nélküli szabadságot, és a szabadság a munka első három hónapjában is kiadható.

Miután ezen a vitán túljutottak a képviselők, a gyerekek kerülnek a középpontba: előbb a Gyermek és Ifjúsági Alapról tárgyalnak - ez a rövid javaslat annyit tenne lehetővé, hogy az alap programjaira a pénzeket egyedi döntésekkel is ki lehet osztani pályázat helyet, valamint azt, hogy az alap tanácsa helyett a miniszter dönthet.

Ezután az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetésről tarják meg a vitát. Az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztéséről kezdtek tárgyalni ma a parlamentben. A bölcsődében és az óvodában az ingyenes étkeztetésre jogosultság a javaslat értelmében a következő tanévtől kiterjed a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekeken kívül a 3 vagy több  gyereket nevelő családok gyerekeire, a tartósan beteg és a fogyatékos gyerekekre is. Rajtuk kívil azokra a két vagy egy gyermeket nevelő szülők gyerekeire is érvényes lesz a szabályozás, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kötelező  legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát. (Ez az összeg 2015-ben 89 408 forint.)

Jelenleg csak maga a tartósan beteg, fogyatékos gyermek jogosult a kedvezményes étkezésre, az egészséges testvére nem - áll a tervezet indoklásában.  A javaslat a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülő másik gyermekére is kiterjeszti az ingyenes étkezés lehetőségét.

Erre a napra két további napirendi pont jut még: a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességéről szóló törvényt írják át, végül a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű közlekedési beruházások gyorsításával kapcsolatos törvényekről vitáznak.

közmunka LMP MSZP óvoda útépítés Jobbik Fidesz bíróság anyakönyv gyerekétkeztetés Parlament bölcsőde
Kapcsolódó cikkek