Közélet

Czomba: Sok magyar fiatal szeretne hazajönni

Sok fiatal szeretne hazajönni külföldről - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 hírcsatorna ma reggeli műsorában.

A "Gyere haza, fiatal" elnevezésű program sikeres, már közel 600 a regisztráltak száma, a Facebook elérések száma pedig negyvenezer - tette hozzá a politikus.
    
Az egy hónapja indult program célja, hogy segítse a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával.
    
Belföldön mintegy százhatvanezer 25 év alatti fiatal nem tanul és nem dolgozik. Az ő munkához jutásukat segítheti, hogy az állam átvállalja az őket foglalkoztató munkaadók bérjárulékainak 70-90 százalékát fél-egy évre - mondta az államtitkár.
    
Czomba Sándor kiemelte: a legnagyobb gond, ha nincs szakképzettsége a munkát keresőnek. Szerinte ezeket a fiatalokat előbb a szakképzésbe kell bevonni, hogy javuljanak elhelyezkedési esélyeik.
    
Jelenleg könnyen találhatnak munkát a hegesztők, cukrászok, vendéglátósok, de a kamionsofőri állásra is hatezer embert keresnek a cégek országszerte - mondta az államtitkár.
    
Kijelentette: aki akar tanulni az előbb-utóbb talál munkát, a területi egyenlőtlenségeken pedig segíthet a lakhatási támogatás.

MTI-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek