Közélet

Nem akarjuk a vasárnapi zárva tartást, de a kormányt ez nem érdekli

Felmérések sora bizonyítja, hogy az emberek többsége elutasítja a vasárnapi zárva tartást, a kormány azonban mégsem akar változtatni a törvényen. A Balaton és a Velencei tó sem lesz kivétel. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormány figyeli a felméréseket, amelyek szerint sokaknak nem tetszik a zárva tartás, ám a kereskedelmi dolgozók számára könnyebbséget jelent a pihenőnap.


Nem könnyít a vasárnapi zárva tartás szabályain a kormány a Balaton illetve a Velencei tó partján sem – derült ki Lázár János szavaiból. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy, a tóparti önkormányzatok könnyítés iránti igényeit firtató kérdésre válaszolva szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kabinet már döntött minden a nyitva tartást érintő kérdésről.

Pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az embereknek egyáltalán nem tetszik a vasárnapi zárva tartás. A Tárki 1000 fő megkérdezésével készült, reprezentatív kutatása szerint tízből hatan azt szeretnék, hogy a boltok vasárnap is nyitva legyenek. A közösségi finanszírozásból áprilisban elkészült felmérés alapján 59,2 százalék el akarja törölni a zárva tartást. A megkérdezettek 39,4 százaléka nem szeretné, ha újra nyitva lenének az üzletek, a többi megkérdezett pedig nem tudott választ adni.

Hasonló eredményre jutott a többi kutatócég felmérése is. A Medián korábbi kutatása szerint a válaszadók 62 százaléka ellenzi a vasárnapi zárva tartást. Az intézkedés támogatói csupán egy társadalmi csoportban kerültek többségbe: a nyolc általánost nem végzettek körében. Még a Fidesz szimpatizánsai közt is csak 48 százalékos volt a támogatottság. Az Ipsos márciusi felmérése szerint a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással. Egynegyedük érzi úgy, hogy az új törvény jelentősen megnehezíti az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek beszerzését, 600 ezer embert pedig egyenesen úgy érzi: teljesen át kell szerveznie a hétvégéit. Lázár János azt mondta: a kormány figyelemmel követi azokat a felméréseket, amelyek szerint sokaknak nem tetszik a zárva tartás, ám úgy látják, a kereskedelmi dolgozók számára könnyebbséget jelent a pihenőnap.

A kormányt eddig sem hatották meg az ellenérvek, a legújabb változtatásokkal már a budapesti belvárosra – pontosabban a világörökségi területekre – is kiterjesztették a zárva tartást, igaz, annyi engedményt tettek, hogy hétköznap már hajnal fél öttől lehet nyitni reggel hat helyett.

A kabinet úgy látja, a vasárnapi zárva tartás nem csökkentette a forgalmat, sőt, az növekedni is fog. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár közölte: az online pénztárgépekből származó adatok szerint a bezárás előtti időszakban a heti forgalom alacsonyabb volt, mint azt követően – igaz, arról nem beszélt, hogy mely hetekről van szó, és mennyiben játszik szerepet a zárva tartás hatályba lépését követő húsvéti nagybevásárlás a kimutatás alakulásában. Az online kasszák bevezetése pedig nem jelent nagyobb forgalmat, csak azt, hogy fehéredik a Az Eurostat adatai szerint egyébként februárban és márciusban szezonálisan igazítva és naptárhatással tisztítva havi alapon egyáltalán nem növekedett a kiskereskedelem.

A legújabban publikált online felmérésben a tízezer kitöltő 80 százaléka gondolta úgy, hogy a vasárnapi zárva tartása nem szimpatikus és nem átgondolt kormányzati intézkedés. A globalplaza.hu kérdőíves felmérése szerint a boltzár leginkább az otthon töltött időt növelte meg, a kereskedők viszont az átlagnál kevésbé borúlátóak. A felmérésben részt vevők mindössze 6 százaléka nem, ötödük viszont mindig vásárolt vasárnap, 47 százalékuk gyakran, 27 százalékuk néha.

A vasárnapi munkavégzésre irányuló kérdésre a válaszadók 59 százaléka felelt úgy, hogy nem dolgozik vasárnap, 13 százalék igen, 23 százalék pedig néha. A kitöltők 5 százaléka, pontosan 543 válaszadó nyilatkozott úgy, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt már nem dolgozik a hét utolsó napján. Az ő esetükben arra is rákérdeztek, ez hogyan érinti a bevételeket. A válaszolók 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a fizetése nem csökkent, szintén 21 százalék szerint csekély kiesést jelent mindez. A válaszadók 44 százaléka érez nagyobb kiesést, 14 százalék pedig (76 kitöltő) úgy nyilatkozott, a vasárnapi zárva tartás miatt elveszítette munkáját.

A vásárlások vasárnapra ütemezését a kitöltők nagy többsége a saját és családja időbeosztásával magyarázta: arra a kérdésre, hogy miért vasárnap vásároltak korábban, a kitöltők 32 százaléka válaszolt azzal, hogy ekkor volt ideje az egész családnak együtt vásárolni, míg 31 százalékuk egyszerűen azzal válaszolt, hogy ekkor volt ideje. A kitöltők további 22 százaléka mondta, hogy ekkor volt kedve, míg 14 százalékuk ekkor tudta megszervezni a szükséges vásárlásokat.

A kormány várakozása, miszerint nem hat a forgalomra a zárva tartás, a felmérések nem igazolják: a kitöltők egyelőre bizonytalanok abban a tekintetben, hogy miként fogják pótolni a vasárnapi vásárlásokat. Az erre vonatkozó kérdésre kicsit több mint negyedük (27 százalék) azt válaszolta, hogy még nem tudja, hogy fogja-e pótolni a vasárnapi vásárlásokat. A kitöltők egynegyede gondolja úgy, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt kevesebbet fog vásárolni, további 10 százalékuk pedig úgy gondolja, nem lesz szükség arra, hogy más napokon pótolja a korábban vasárnapra ütemezett vásárlásokat, mivel a jövőben a vasárnap is nyitva tartó boltokat fogja keresni. Ezzel szemben összesen 47 százalék nyilatkozta azt, hogy valamilyen formában pótolni fogja a vasárnapi boltzár jelentette kiesést.

vasárnap vasárnapi zárva tartás kormány vásárló
Kapcsolódó cikkek