Közélet

Elkaszálták a nemzeti parkokról szóló törvényt

Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői nyilvános határozathirdetésén.

A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat.

Mint ismert a földművelésügyi miniszter javaslata először nem kapott kétharmados támogatottságot, majd később a szaktárca a kétharmados pontok kigyomlálása után feles jogszabályként terjesztette a parlament elé az elképzelést. A képviselők ekkor már – egyszerű többséggel - elfogadták a sok vitát kiváltott tervezetet.

A most megsemmisített törvényjavaslat valóban ellenzéki pártok és civil szervezetek ellenállását váltotta ki. A legtöbb kifogást a javaslat azon kitétele kapta, amely arról rendelkezett volna, hogy a Nemzeti Park Igazgatóságok (NPI) helyett a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) hasznosítsa a védett, tehát nemzeti parki, vagy Natura 2000 besorolás alá eső földterületeket. A beterjesztő Földművelésügyi Minisztérium (FM) a felvetést azzal indokolta, hogy egységes földkezelést akar, mondván: semmi sem indokolja, hogy a különböző típusú állami földterületeket több különálló szervezet kezelje. Az Országgyűlésben azonban az indítvány minősített többséget igénylő kitételei – így például a honvédelmi területek kezeléséről szóló részek - nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget. Emiatt a szavazást elnapolták és később feles törvényként nyújtották be újra.

Az AB mostani döntését zöld szervezetek is üdvözölték. „Az Alkotmánybíróság mai döntése új reményt adhat a hazai természetvédelemnek. Az állami tulajdonú védett területek vagyonkezeléséről szóló törvény elbukott, a szakma és az emberek akarata érvényesült a gyors gazdasági nyerészkedéssel szemben. A természetvédők elvárják a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben az Alkotmánybírósági döntést és végleg tegyen le a nemzeti park igazgatóságok gyengítésének szándékáról” – áll a WWF, a Magyar Természetvédők Szövetség és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös, hétfői közleményében.

Alkotmánybíróság földtörvény törvénymódosítás AB
Kapcsolódó cikkek