Közélet

Iszlám szélsőségesek pusztítását hozta helyre az UNESCO Timbuktuban

Anna Bokova, az UNESCO főigazgatója és Mali kulturális minisztere Timbuktuban vasárnap felavatott 14 újjáépített mauzóleumot, amelyeket három éve romboltak le iszlám szélsőségesek.

Szalafista fegyveresek 2012-ben lerombolták az UNESCO világörökség részeként számon tartott szenthelyeket, köztük a muzulmánok által szentként tisztelt Szidi Mahmúd (Ben Amar) síremlékét. Tucatnyi másik mauzóleum is barbár rombolás áldozata lett a Maliban folyt harcok közepette.
   
A féktelen pusztítás miatt az UNESCO felvette a világörökség veszélyeztetett kincseinek jegyzékébe a Timbuktuban lévő mauzóleumokat.
   
Az UNESCO közlése szerint a mauzóleumok felújítása mintegy félmillió dollárba került és több mint egy éven át tartott. A helyreállítás az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete irányításával folyik, és anyagilag támogatja az Svájc, Norvégia valamint Franciaország, utóbbi fegyveres erői teremtettek rendet 2012-13-ban a kereskedővárosban.
   
A timbuktui mauzóleumok helyreállítása építészetileg és műszakilag is nagy kihívást jelent. A munka első fázisa, amelyet 2014-ben kezdtek, kísérleti szakasz volt. A második fázis februárban kezdődött és a nyáron fejeződött be - olvasható az UNESCO honlapján.
   
A Mali fővárosától mintegy ezer kilométerrel északra, a Szahara peremén fekvő Timbuktut "a sivatag gyöngyeként" szokták emlegetni. 1988 óta része a város a kulturális világörökségnek.
   
A XI. században tuareg törzsek által alapított város egykor az iszlám szellemi központja volt; erről tanúskodik a városban őrzött több ezer történelmi kézirat. Három nagymecsetje mellett 16 temető és 14 mauzóleum szerepel az ENSZ világörökségi jegyzékén.
   
Tuareg lázadók és az al-Kaida terrorista szervezettel kapcsolatban álló iszlamista csoportok 2012 márciusában katonai puccsot követően kerítették hatalmukba Mali északi térségét, benne Timbuktuval és Gaóval. Utóbbiban található a középkori szongáj fejedelemség legjelentősebb uralkodójának, Aszkia Mohamednek 17 méter magas, vályogból épített, piramis alakú síremléke. Ez utóbbi szintén része a kulturális világörökségnek.
   
http://en.unesco.org/news/director-general-praises-people-timbuktu-reconstruction-city-s-mausoleums

 
 

MTI-->

szalafista fegyveres UNESCO világörökség Timbuktu mauzóleum
Kapcsolódó cikkek