Közélet

Nyilvánosak a felvételi ponthatárok

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat.

A www.felvi.hu oldalon közzétett adatok alapján államilag támogatott képzésben az egyik legmagasabb pontszám, minimum 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Ez a szám már ismert volt, ugyanis mindhárom szak azon 41 közé tartozik, amelyen korábban - tavaly decemberben - központilag meghatározták a ponthatárokat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyes osztatlan tanári képzésein rendkívül magas pontszámok szerepelnek, fizika-informatika szakos tanárképzésen például 480, olasz-magyar tanárszakon 478. A Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán pedig költségtérítéses képzésben is 451 pont kellett a bejutáshoz.

Az idén 105 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba. A legkedveltebb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt, a második helyen a Szegedi Tudományegyetem végzett.

Az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár 492 volt, ezt annak kellett elérnie, aki angol nyelv és kultúra - német és nemzetiségi német nyelv és kultúra osztatlan tanári szakra akart bekerülni. Összesen 14 szakon volt szükség 450-nél több pontra a sikeres felvételihez. Az átlag ponthatár a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon (399), a PPK-n (392) és a Társadalomtudományi Karon (373) volt a legmagasabb. A legtöbb új felvett a bölcsészkarra, a természettudományi karra, valamint a pedagógiai és pszichológiai karra jelentkezett. Az ELTE legnépesebb szakja idén a jogászoké, 607 fővel, őket követik a programtervező informatikusok 519-cel.

Az orvos-, a fogorvos- és a gyógyszerészképzés ponthatárai is emelkedtek a tavalyi évhez képest a Semmelweis Egyetemen. Öt karon 1910 hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben: 1344-en államilag finanszírozott, míg 566-an költségtérítéses képzésre nyertek felvételt. A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakára 435, a fogorvosira 429, a gyógyszerészre 385, az gyógytornászra 410 pont kellett idén.

felvételi ponthatár SZTE corvinus ELTE oktatás egyetem bce
Kapcsolódó cikkek