Közélet

ATEV Zrt.: Elrendelte a nyomozást a rendőrség

Elrendelte a nyomozást a rendőrség a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. romániai terjeszkedésével kapcsolatban tett feljelentés ügyében - közölte a rendőrség az MTI-vel.

A Kehi július 22-én tett feljelentést, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus elején a hűtlen kezelés gyanújának megállapítására vagy annak kizárására feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek határideje a hét elején járt le.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére szerdán közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást az ügyben.

A Kehi augusztus elején közölte: vizsgálják az ATEV Zrt. és a többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok gazdálkodását. Azt írták, hogy az ellenőrzés során a hivatal megállapította: az állami tulajdonban álló ATEV Zrt. 2011-ben 5 millió euróért, azaz akkori árfolyamon körülbelül 1,6 milliárd forintért megvásárolta a romániai székhelyű Phoenix-Farm S.A. 100 százalékos tulajdonrészét két ciprusi székhelyű cégtől.

A Kehi közlése szerint az ügylet eredményeként az ATEV Zrt. többségi befolyást szerzett a Phoenix-Farm S.A. 76,07 százalékos tulajdonában álló, Romániában állati melléktermékek begyűjtésével és feldolgozásával foglalkozó Protan S.A. felett.

A Phoenix-Farm S.A. tevékenysége ebben az időszakban abban merült ki, hogy ellátta a 76,07 százalékos tulajdonában álló, szintén romániai székhelyű Protan S.A. vagyonkezelését. A Phoenix-Farm S.A. akkoriban a Protan S.A. részesedésén kívül más vagyonelemmel nem rendelkezett - állt a Kehi augusztusi tájékoztatójában.

Kitértek arra, hogy a Protan S.A. ebben az időszakban csődeljárás alatt állt, és a vásárlási ár több mint 600 millió forinttal meghaladta a részesedés könyv szerinti értékét. "Minderről a hivatal rendelkezésére álló adatok alapján az ATEV Zrt. vezetése is tudott" - szögezte le a hivatal. Hozzátették: az ügyletet az ATEV Zrt. korábbi vezetése akkoriban azzal indokolta, hogy arra az ATEV Zrt. alapanyag-szükségletének kielégítése érdekében volt szükség, amit a belföldi beszerzési lehetőségek már nem fedeztek megfelelően.

Ennek azonban ellentmond, hogy az ATEV Zrt. már ezt megelőzően olyan szerződést kötött a többségében magántulajdonban álló SZATEV Zrt.-vel, amely szerint a Romániából érkező alapanyagból havi 400 tonnát átad neki - jegyezte meg a Kehi.

A Kehi megállapította azt is, hogy a Phoenix-Farm S.A. üzletrészének megvásárlását követően az ATEV Zrt. az üzletrész 1 százalékát kétszázezer forintos vételáron saját vezérigazgatójának értékesítette, miközben annak értéke - a cég 100 százalékos üzletrészéért néhány hónappal korábban fizetett vételár alapján - 16 millió forint lett volna. Az ügylet során az ATEV Zrt. és a vevő képviseletében egyaránt a társaság korábbi vezérigazgatója járt el - jegyezte meg a Kehi augusztus 3-ai tájékoztatásában.

kehi
Kapcsolódó cikkek