Közélet

Tiencsin: semlegesítettek 150 tonna nátrium-cianid-maradványt

Hétfő estig körülbelül 150-160 tonna rendkívül mérgező nátrium-cianid-maradványt gyűjtöttek össze és semlegesítettek a tiencsini robbanásoktól számított 3 kilométeres körzetben - közölte az észak-kínai város polgármester-helyettese késő éjszaka.

Arról nem közöltek részleteket, hogy vajon mennyi maradhatott a veszélyes zónában. Ho Su-san a Hszinhua hírügynökség korábbi tudósítása szerint azt ígérte, hogy hétfő estig végeznek a feladattal.

Az illetékesek azt állítják, hogy a múlt heti katasztrófa során a vegyület ugyan a veszélyzóna perifériáján is szétszóródott, de a 700 tonna többsége a robbanások által leginkább érintett 100 ezer négyzetméteres területen található, s nagy része érintetlen. Hétfő délutáni jelentések szerint a tiencsini kikötő vizében nyomokban kimutatták a nátrium-cianidot, de állítólag az egészségügyi határérték alatt van.

Ho Su-san tájékoztatóján azt hangoztatta, hogy rendkívül bonyolult és nehéz feladatot kell megoldaniuk, különös tekintettel arra, hogy a területen 16 500 üres konténer hever. Ezeket egyenként meg kell vizsgálniuk. Mint mondta, a zagygátakat megerősítik, hogy azok egy eső következtében se engedjék a szennyeződéseket elszivárogni. A mérgező anyagok továbbterjedésének homok- és földakadályokkal is igyekeznek útját állni.

A polgármester-helyettes szerint a megfigyelőállomások adatai arról tanúskodnak, hogy mind a levegő, mind a vízminőség adatai a biztonságos kategória szabványértékein belül vannak.

A szakemberek elmondták, hogy a legnagyobb aggodalmat kiváltó nátrium-cianidot elsősorban az arany és más fémek kinyeréséhez használják. Ha savval kezelik, igen mérgező hidrogén-cianid képződik.

A helyszínen több mint 2 ezer katona dolgozik a romok eltakarításán, illetve az eltűntek nyomának felderítésén. Hétfőn százakkal növelték a speciális, vegyvédelmi alakulatok létszámát.

A hivatalos híradások szerint a robbanások 17 ezer családnak és 1700 vállalkozásnak okoztak kárt, legalább 6 ezer embert kellett biztonságosabb helyre költöztetni.

A fővárosban minden olyan helyen, ahol veszélyes anyagokkal foglalkoznak, a gyártóknál, a kereskedőknél és a felhasználóknál is ellenőrzéseket rendeltek el, egyúttal augusztus 17. és szeptember 6. között az érintett üzemek működését leállítják, őrzésükről gondoskodnak.

A legnagyobb kínai olajtársaságok saját hatáskörben kötelesek intézkedni. A központi kormány hétvégi utasítását követően Hupej, Hunan, Senhszi, Santung, Kuangtung, Csöcsiang és Hajnan tartományokban ugyancsak megkezdték az ellenőrzéseket, és hírek szerint már több tárolási és adminisztrációs szabálytalanságra fényt derítettek.

Az elmúlt napokban a vegyi anyagok jelenlétéről, az okozott kárról, a halottak számáról és sok egyébről ellentmondásos, nem ellenőrzött és valótlan információk jelentek meg az interneten - állapította meg szintén hétfőn a kínai internetfelügyelet.

Ennek következményeként már 32 weblapot bezártak, 18 honlap engedélyét bevonták és a közösségi médiában összesen 360 fiókot blokkoltak. Az intézkedés az indoklás szerint a pánik- és hangulatkeltőnek, félrevezetőnek és hamisnak ítélt tartalmakat érintette.

Tiencsinben az ipari parkot múlt szerdán rázta meg több robbanás, ezek kiindulópontja egy raktárházban volt, ahol veszélyes anyagokat tároltak. A tragédiának a legfrissebb hírek szerint 114 halottja és több száz sérültje van, 70 embert pedig eltűntként tartanak számon. Az utóbbiak közül 64 tűzoltó.

robbanás nátrium-cianid-maradvány megsemmisítés Tiencsin
Kapcsolódó cikkek