Közélet

Kazán: kit, hogyan érint a szeptember 26-i változás?

A Bosch csoport csak lehetőséget látott abban, hogy szeptember 26-tól csak magas hatásfokú gázkazánok telepíthetők, hangsúlyozta a Világgazdaság konferenciájának panelbeszélgetésén Endrődy Eszter, a Bosch csoport termotechnika üzletágának magyarországi vezetője. Kedvezőnek nevezte, hogy előtérbe került a károsanyag-kibocsátás csökkentése és az energiahatékonyság javítása, amelyek érdekében párbeszéd indulhatott a gyártók, a kereskedők, a szakmai képviseletek és a kormány között.

A Bosch ennek kapcsán nagyon sok információhoz jutott, és már egy éve bekapcsolódott a vonatkozó rendelet kommunikációjába. Ezek egyikeként oktatást is indított az érintett szabályozásból adódó változásokról.
Szalai Levente, a Construma kiállítás igazgatója beszámolt róla, hogy az energiahatékonyság tárgyában már tavaly a Construma is lakossági oktatást indított, amit az idén is folytatott és jövőre is sor kerül rá a rendezvény az öt éve bevezetett, úgynevezett Zöld Pavilonjában.

A fűtéskorszerűsítéshez kapcsolódó „kéményhelyzet” kapcsán Kocsis Krisztián, a Főkétüsz képviseletében elmondta, hogy ez év augusztusában, a szeptember 26-i határidő közeledtével felerősödött a kémény-átalakításokat érintő, épülettulajdonosi érdeklődés is. A kéményseprő vállalatoknak teljesítik e megrendeléseket, de azt tapasztalják, hogy hiányos a megrendelők felkészültsége arról, hogy milyen új kazánhoz milyen füstgáz-elvezetés szükséges.

Erősen érződik a szakemberek, a tervezők igénybe vételének, szakértők megkérdezésének a hiánya. Ezért, ha valaki egyelőre nem akar kazánt cserélni, csak kéményt felújíttatni, akkor azt máris célszerű úgy elvégeztetnie, hogy a kéménye megfeleljen az új kazánok füstelvezetésére vonatkozó előírásoknak is. Probléma, hogy sok a szabálytalan, illetve a fekete-beszerelés is.  

kazán
Kapcsolódó cikkek