BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntöttek Brüsszelben: indulhat az aláírásgyűjtés a magyar kormány ellen

Zöld utat kapott Brüsszelben a Magyarország elleni kezdeményezés - írja az EUrológus. Úgy értesültek: politikai döntés született az Európai Bizottság (EB) biztosi kollégiumában arról a polgári kezdeményezésről, amely ha sikerrel záródna, arra kérné a Bizottságot, hogy indítsa el hetes cikk szerinti eljárást, és vigye „a magyar ügyet” a döntéshozó Miniszterek Tanácsa elé. Navracsics Tibor nem volt jelen az ülésen, mert ugyanabban az időpontban az oktatási és kulturális miniszterek tanácsülésén vett részt Brüsszelben.

A kezdeményezés neve Ébredj, Európa, és a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció népszerűsíti. A felhívásuk szerint Orbán Viktor kormánya sorozatosan megsérti a jogállamiság alapvető elveit. Ezért aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy élesítsék az EU-s szerződés hetes cikkében foglalt eljárást, amely első körben tüzetesen megvizsgálná a magyarországi demokrácia állapotát, és konzultációt indítana a magyar kormány és a többi tagállami miniszter között a problémásnak vélt ügyekről. A polgári kezdeményezést a 28 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást., agyarországon ez 15 750 fő.

Natasha Bertaud, a Bizottság elnöki kabinetjének szóvivője azt válaszolta, hogy állítólagos kiszivárogtatott leveleket nem kommentálnak. Cáfolta, hogy a keddi tanácskozáson döntés született volna az „Ébredj Európa” polgári kezdeményezésről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.