Közélet

Kövér: meg kell próbálni egy új világrendet felépíteni

"Újabb és újabb ellenségekre, konfliktusokra és műbalhékra van szükség ahhoz, hogy a hadigépezet mozgásban tudjon maradni" - nem a Fidesz kommunikációjáról, hanem a nyugati helyzetről mondta ezt a parlamenti elnök.

Az Országgyűlés elnöke szerint meg kellene próbálni egy másfajta gazdasági és politikai világrendet felépíteni, nem pedig új ellenségeket keresni ott, ahol 1945-ben, vagy 1989-ben már lezártak egy-egy konfliktust.

Kövér László a Pesti Srácok portálnak adott interjújában úgy értékelt: hiába hitték sokan, hogy 1989 után beköszönt "a liberális világbéke", nem ez történt. "Újabb és újabb ellenségekre, konfliktusokra és műbalhékra van szükség ahhoz, hogy a hadigépezet mozgásban tudjon maradni" - fogalmazott, hozzátéve: a világ sosem volt ekkora bizonytalanságban.

Szavai szerint a 2001. szeptember 11-e után "minden épeszű ember látta", hogy a dolgok nem mehetnek tovább úgy, ahogy addig folytak; "meg kell próbálnunk azokat a veszélyeket beazonosítani, amelyek az emberiség, a gyermekeink, unokáink puszta létét fenyegetik". Fontos jelzésnek ítélte "a terror és a migrációs válság árnyékában" tartott párizsi klímacsúcsot.

Az Országgyűlés elnöke - részben a német példára hivatkozva - arról beszélt: a migráns tömeg nemcsak olcsó munkaerő, hanem egyben "a kormányzás közeléből mindenütt kiszoruló baloldal számára a túlélést jelentő szavazóbázis is". A baloldal lételemeként hivatkozott "a permanens felszabadításra", amit úgy magyarázott: mindig újabb és újabb tömegeket, csoportokat szuggerálnak bele az elnyomotti, pária státusba, hogy ismét kialakíthassák "a felszabadítás" lehetőségét.

"Nem szeretném a muszlim hitű migránsokat megsérteni, de a felszabadítható tömeget tekintve a baloldal szemében nincs különbség köztük és mondjuk a transzneműek között" - jelentette ki az interjúban.

A világpolitikai helyzetet elemezve úgy vélekedett: felelős poszton lévő emberek teljesen elvesztették a józan eszüket. Mindez nem jött volna létre - folytatta -, ha érvényesül a satus quo fenntartása, és a Nyugat "nem bonyolódik kalandor akciókba, hogy a gyilkos rezsimek helyén még több áldozatot követelő káoszt hozzon a felszabadítottakra".

"Mindazonáltal nem hinném, hogy túl sok fejfájást okoz az Egyesült Államoknak a tény, hogy Európa már rég volt ilyen gyenge" - jegyezte meg Kövér László.

A házelnököt kérdezték arról, hogy Colleen Bell amerikai nagykövet a román korrupcióellenes küzdelmet állította példaként. Azt felelte: "nem tudtam, sírjak-e vagy nevessek, hiszen mindezt egy olyan nagykövet mondta, aki kampánypénz gyűjtő politikai szolgálatainak béreként kapta ezt a kellemes magyarországi kiküldetést". Mint mondta, az amerikai politika elvi alapja a kormány mögött álló üzleti érdekek könyörtelen képviselete, az európai politikával összefüggésben pedig - egy finn népi bölcsességet idézve - azt mondta: "a hülyét a templomban is megverik".

Megkérdezték a Fidesz-kongresszuson elmondott szavairól is, amire Kövér László felvetette: "aki - és most nem az önhibájukon kívül gyermeket felnevelni nem tudókra gondolok - nem tesz semmit az új generációk megszületéséért, milyen jogon vár el bármit is közösségtől". Szóvá tette, hogy sokan kizárólag a mában képesek gondolkodni és nem merül fel bennük, hogy mi lesz 30 év múlva. A házelnök furcsa hozzáállásnak minősítette azt a követelést, hogy senki ne szóljon bele a másik életébe. A társadalmi együttélés jogi és erkölcsi szabályai éppen erről szólnak - mondta, példaként hozva, hogy előírják: aki motorkerékpárra ül, annak bukósisakot kell viselnie. "Aki azt gondolja, hogy a gyermekvállalás fontosságának hangsúlyozása már önmagában elfogadhatatlan beavatkozás az intim szférájába, az idősen, betegen se kérjen semmit olyan emberektől, akik adófizető, a társadalmat fenntartani képes gyermekeket neveltek fel tisztességben, szeretetben" - mondta Kövér László.

Kövér László
Kapcsolódó cikkek