Közélet

Bombajó: életmentő ételmentés

Évente több tonnányi élelmiszer landol a kukában Magyarországon. A Food Not Bombs Budapest önkéntesei azért dolgoznak, hogy ez kevesebb legyen. Minden hétvégén rászorulóknak mentik meg azokat a még ehető, de kidobásra ítélt répákat, kissé puhább uborkákat, vagy érett banánokat, amiket a piacon már a szemétbe tennének.

Magyarország Food Not Bombs, vagyis az ennivaló nem bomba. A budapesti Food Not Bombs a 2000-es évek elején jött létre, mindig közösségi formában és önkéntesen szerveződött, de csak az utóbbi pár évben kapott nagy lendületet.

„Egy baráti csapatból indult el a mozgalom a fővárosban, eleinte csak alkalomszerűen működött, majd négy éve már kéthetente rendszeres volt az ételosztás, az elmúlt két évben pedig nagyon felpörögtünk – mondta Márta Judit, a Food Not Bombs Budapest egyik koordinátora. – Most ott tartunk, hogy minden vasárnap háromfogásos meleg ebédet osztunk a Boráros téren, minden második szombaton pedig az aluljárókat járjuk végig és a rászorulókhoz visszük el az ételeket. A Fehérvári úti vásárcsarnokba, illetve a Fővám téri piacra járunk. Szombatonként, zárás előtt egy órával érkezünk és sok helyen addigra már félre is teszik a megmaradt, még felhasználható és ehető dolgokat, ami nem szép már és kicsit fonnyadt, ezért nem szívesen tennék ki a pultra, vagy nem bírná ki a hétfői nyitásig. Kezdetben elég nagy volt az ellenállás, ma már ott tartunk, hogy alkalmanként 100 kilogramm zöldség is összejön, így már minden második szombaton is tudunk főzni.”

Food Not Bombs mozgalom Amerikából indult az 1980-as években. Ott ma már ott tartanak, hogy naponta több tízezer adag ételt osztanak a mozgalomnak köszönhetően. Ott sem csupán szociális célok vezetik az aktivistákat. Akcióikkal arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy túlfogyaszt a világ gazdagabbik fele, hogy erőszakmentesen is jól lehet lakni, hogy sokkal nagyobb érték az élelmiszer, mint ahogy manapság bánunk vele. De a nagyüzemi állattartással kapcsolatosan is vannak környezetvédelmi és morális aggályaik. Épp ezért, a Food Not Bombs csak zöldségekből, tésztafélékből, rizsből és gyümölcsökből készít ételeket.

„Az önkénteseink között vannak középiskolások, de nagymamák is, van fizikai munkás és egyetemi oktató is és nagyon sok itt tanuló külföldi egyetemista. Ők vagy ismerték otthon, a szülőhazájukból is a mozgalmunkat, vagy meg vannak rökönyödve azon, hogy mennyi ember él az utcán Budapesten és úgy találnak ránk, hogy tenni akarnak valamit. A Food Not Bombs ételosztásai abban is különlegesek, hogy maguk a rászorulók is részt vehetnek benne. Segíthetnek begyűjteni az árut és a zöldségek előkészítését is nagyon szívesen csinálják. Sokaknak jól esik, hogy nemcsak sorban állhat, hanem tehet valamit a saját és mások ebédjéért. Magyarországon az ételosztás fontosabb célunk, mint a környezetvédelem, de akcióinkkal szeretnénk tudatosítani azt is, hogy a hús előállítása rengeteg gabona, föld, víz felhasználásával jár – könnyen belátható, hogy azzal, ha lemondunk a húsról, hozzájárulhatunk a világ élelmezési problémáinak megoldásához. Vidéken is egyre többen próbálkoznak: Pécsen, Veszprémben és Szombathelyen indult el a miénkhez hasonló akció. Nagyon örülnénk, ha egyre többen csatlakoznának hozzánk az ország más városaiból is, akkor is ha csak télen, vagy ha csak alkalmanként. Ha nem a hajléktalanság, hanem a szegények, a nagycsaládok segítése a cél és az ételosztáshoz szemérmesek a rászorulók, akkor más formában, de segítenének. Azt tapasztaljuk, hogy a zöldségesek is egyre nyitottabbak, sőt a civil emberek is. Legutóbb műanyag edényeket gyűjtöttünk a közösségi oldalon hatalmas sikerrel és egyre többen keresnek bennünket, hogy hoznák, vagy vihetnénk a felesleget, szóval érdemes belevágni, értékessé teszi a vasárnapot és tapasztalatból mondhatom, rengeteg energiát ad, ha az ember tesz valami jót.”

Nincsenek egyedül

A Food Not Bombs mellett egyre több szervezet dolgozik azon hazánkban, hogy ne legyen szemét az ételből. A Budapest Bike Maffiát 2011-ben azok a fiatal bringások alapították, akik Pécsen szereztek ilyen tapasztalatot, mert először a Food Not Bombs helyi akcióit szervezték. Budapesten adományt gyűjtenek, amit kerékpárral szállítanak a rászorulóknak. Piaci adománygyűjtést és közösségi főzéseket szerveznek, de menhelyeket is támogatnak. A Food Angels Hungary mottója: „Addig nem éltél igazán, amíg nem tettél valamit valaki olyanért, aki azt sosem tudja visszaadni”. Ennek megfelelően több közösségi ételosztást is támogatóként segítenek. A Heti Betevő több tucat budapesti szórakozóhelyen, kávézóban és kocsmában gyűjti az adományt a perselyeiben, amiből az együttműködő vendéglátóhelyeken főznek az önkéntesek.


-->

önkéntessék hajléktalanok pazarlás élelmiszer szegények
Kapcsolódó cikkek