Közélet

Kilencszer annyi balesetet okoztak az autósok, mint a kerékpárosok

Az első negyedévben 3,1 százalékkal több közúti közlekedési baleset történt, mint egy éve. A balesetek 69 százalékát személygépkocsik, 10,3 százalékát tehergépkocsik, 7,5 százalékát kerékpárosok okozták.

Az idei első negyedévben 3,1 százalékkal több, 3217 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt a magyar közutakon, mint 2015 első három hónapjában - közölte a KSH.

A balesetekben 135-en meghaltak, több mint ezren súlyosan és több mint 3 ezren könnyen sérültek. A balesetekben megsérült 266 gyerek közül 1 vesztette életét. A balesetek során a járművezetők 2015 első negyedévéhez képest többször szegték meg a közlekedési szabályokat: az elsőbbséget 5,9 százalékkal több esetben nem adták meg, az irányváltoztatás szabályait pedig 13 százalékkal több esetben nem tartották be. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 2,9, a könnyű sérüléssel járóké 4,3 százalékkal nőtt. A halálos kimenetelű balesetek száma 123 volt, mely 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A balesetek 68 százaléka lakott területen belül történt. Az autópályákon 16 százalékkal több volt a baleset, mint egy évvel ezelőtt. A száz kilométerre jutó balesetek száma az M6-oson volt a legkevesebb (4,0) az összes autópálya száz kilométerére jutó 8,4 balesettel szemben, míg az M0-on és az M1-esen a legtöbb (23, illetve 18).

A balesetek 69 százalékát személygépkocsik, 10,3 százalékát tehergépkocsik, 7,5 százalékát kerékpárosok okozták. Személyszállító járművekkel több balesetet okoztak, mint egy éve, kivéve a segédmotoros kerékpárokat (–20 százalék), az autóbuszokat (–14 százalék) és a kerékpárokat (–2,8 százalék). A járművezetők hibájából 3,7 százalékkal több baleset történt.

Idén eddig 11 százalékkal növekedett az ittasan okozott balesetek száma, ami az összes baleset egytizede volt. A gyalogosok által okozott balesetek 6,5, a személygépkocsi-vezetők által okozottak 8,8 százalékát ittas állapotban idézték elő. Az ittas motorkerékpárosok 33, a segédmotoros kerékpárt vezetők 17, a kerékpárosok 13 százalékkal több balesetet okoztak, mint egy évvel korábban. Az ittasan okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetek 60 százalékát személygépkocsi-vezetők, 19 százalékát a kerékpárosok okozták. A halálos balesetek 10,6 százalékát okozták ittas állapotban.

baleset autó
Kapcsolódó cikkek