Közélet

Messze még a Zika vége

Megtalálták a Zika-vírus ellenszerét – az olimpián már biztonságban lesznek a sportolók és a szurkolók. Szlávik János infektológus szerint akik ezt állítják, aligha a riói olimpiára gondolhattak. A védőoltás ugyanis legjobb esetben három év múlva készülhet el.

A tudósok a Nature tudományos folyóiratban kürtölték világgá, hogy laboratóriumi kísérletekben az ellenanyagok képesek voltak a zikavírus és a denguelázat okozó vírusok semlegesítésére, ami elvezethet univerzális oltóanyag kifejlesztéséhez. Örülni azonban még korai.

„Ez egy hatalmas eredmény és fontos lépés a védőoltás kifejlesztése felé, de ez csak egy hosszú folyamat első fázisa – mondta Szlávik János, az egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa. – Ott tartunk, hogy kutatók kísérletek során rágcsálókon tesztelték az oltóanyagot, ami kedvező eredményeket hozott. Ezután, legjobb esetben is legalább egy év telik el, amire embereknek is beadhatják. Annyi biztos, jelenleg 14 féle vakcinával próbálkoznak különféle módszerekkel. Az igazi állatkísérletek most következnek. Majmokon fogják tesztelni, hogy károsítja-e az állatok szervezetét és közben hatékony ellenanyag választ váltanak-e ki. Amikor ez megtörténik, elkezdik embereken is kipróbálni az anyagot.”

Először csak kevés emberen figyelik, hogy nincs-e veszélyes mellékhatása, hatásos-e a vírussal szemben és nem növeli-e más betegségek kialakulásának esélyét. Ha ezek a kísérletek eredményesek, elkezdik kipróbálni a dózist és azt figyelik mennyi ideig van hatása és csak ezután következik, hogy több emberen is tesztelik. Vagyis amire bevezetik a patikákba 5-10 év telhet el.

„Nem véletlen, hogy több orvos is óvakodva int a gyors fejlesztés ellen – mondta Szlávik János. – Ez a vírus ugyanis a központi idegrendszerhez, az agyhoz vonzódik, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni, hogy a gyógyszer biztosan ne okozzon agykárosodást.”

Sokan félreértelmezik annak a 150 orvosnak, kutatónak a felhívását is, akik az olimpia riói megrendezése ellen emeltek szót, mondta Szlávik János. Ugyanis ők sem a tömeges megbetegedések, vagy a járvány miatt aggódnak, hanem azért, mert azzal, hogy a világ minden részéről tömegek jelennek meg Brazíliában, esély van arra, hogy a vírus olyan helyeken is terjedni kezd, ahol eddig ismeretlen volt.

Így az olimpia után Magyarországra is eljuthat a Zika, Közép-Európában azonban lehetetlen, hogy terjedjen is. Más kérdés, ha Ázsiába, Ausztráliába hurcolják be, ott képes a szaporodásra. A főorvos kifejtette: Rióban nincs járványveszély és az esetek legnagyobb részében a Zika-láz jóindulatú, gyors lefolyású betegség, amely néhány napig enyhe lázzal, hőemelkedéssel, szemgyulladással, bőrkiütéssel jár. Nagyon ritkán okoz nagyobb bajt, az esetek 5 százalékában, rendkívül veszélyes következménye van a terhes nőkre – a gyerekek a sokat emlegetetett kóros kisfejűséggel születhet meg –, és ezerből egy esetben képes központi idegrendszeri szövődményeket okozni.

Terjed Közép-Európában is

A Zika-vírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a közép-európai országok közül megjelent Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban. Az és a Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban eddig hétszáz vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba.


 

vírus oltóanyag zika
Kapcsolódó cikkek