Közélet

Végnapjait éli Taj Mahal

Bezár a világ egyik legismertebb kaszinója, a Taj Mahal. Teljes nevén a Donald Trump amerikai multimilliárdos és republikánus elnökjelölt által 26 éve Atlantic Cityben alapított Trump Taj Mahal Hotel és Casino. A komplexum azonban már csak nevében kötődik Trumphoz, aki 2009-ben – miután csődöt jelentett –, lemondott a városban üzemeltetett három kaszinóját üzemeltető Trump Entertainment Resorts elnöki posztjáról, és gyakorlatilag kivonult az iparágból. Egy tíz százalékos pakettet őrzött meg a névhasználati jog fejében, ezt azonban „lenullázta” csődbíróság márciusban, amikor Trump barátja, Carl Icahn megpróbálta átszervezni, életképessé tenni a kaszinót a pangó szerencsejáték-piacon. Stílusosan a munka ünnepén – amit Amerikában szeptember első hétfőjén tartanak – zárnák be a komplexumot, s tesznek az utcára háromezer dolgozót.

A jogszabályban szereplő 60 napot azonban ki kell várniuk, így a rulettgolyó októberben pörög utoljára a Taj Mahalban. Vagy akkor sem, hiszen Icahn nem bírt megegyezni az Atlantic Cityben működő kaszinós szakszervezettel, amelynek dolgozói július óta sztrájkolnak, a helyi szerencseipar 38 éves fennállása óta ez a leghosszabb munkabeszüntetés. A dolgozók 2014 októberi csőd idején megszűnt egészségügyi és nyugdíjjuttatások visszaállítását követelik. Erre Icahn hajlandó is lett volna, csak jóval alacsonyabb szinten. Ezt az érdekvédők elutasították. A nagybefektető viszont elunta, hogy havi szinten dollármilliókkal bélelje ki a veszteséges vállalkozást. Icahn az AP-nek elmondta, hogy másfél év alatt 100 millió dollárt ölt a kaszinóba, már akkor is tömte belé a pénzt, amikor még nem is volt az övé. Rossz volt – ismerte el.

A keleti parti kaszinóváros súlyos válság éli, két éve négy „bűnbarlangot” zártak be, nyolcezren maradtak munka nélkül. A Taj Mahal kiesésével már csak hét kaszinó marad, ők szipkázzák el egymás elöl a pénzes vagy pénzre éhes szerencsevadászokat. S ha a novemberben engedélyeznek két New York közeli nagy kaszinó megépítését, az végképp betehet az óceánparti Atlantic Citynek. 

Donald Trump Carl Icahn Taj Mahal kaszinó
Kapcsolódó cikkek